În perioada 18-27 martie 2014 prof. Douglas Comer, copreşedintele Comitetului științific internaţional pentru managementul patrimoniului arheologic (ICAHM) din cadrul Consiliului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS) – structură consultativă a UNESCO, a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația Ministerului Culturii.
Scopul principal al vizitei a fost definitivarea dosarului „Orheiul Vechi” pentru includerea acestui sit în Lista patrimoniului mondial a UNESCO. În cadrul unor ședințe de lucru cu reprezentanții Ministerului Culturii au fost discutate liniile directorii de restructurare a dosarului „Orheiul Vechi”.
Douglas Comer a reiterat că, în calitate de sit arheologic, Orheiul Vechi dispune de şanse mari de acceptare de către UNESCO în Lista patrimoniului mondial.
Situl arheologic Orheiul Vechi este comparat în dosar cu locaţii deja incluse în Lista patrimoniului mondial UNESCO, precum Cahokia, Yaxchilan sau Acropolis, dar şi cu locaţii regionale: Sarmisegetusa, Saharna sau Ţâpova. Suprafaţa Peisajului arheologic Orheiul Vechi va include promontoriile Butuceni şi Peştera, unde se află vestigiile arheologice cele mai importante şi mai reprezentative din întreaga regiune.
Republica Moldova a iniţiat procesul de nominalizare a “Orheiului Vechi” în Lista Patrimoniului Cultural Protejat de UNESCO încă în anul 2005. Înscrierea pe această listă are o miză economică importantă, în special, pentru ţările în curs de dezvoltare, în condiţiile în care obiectivele incluse atrag, de obicei, o creştere a fluxului de turişti şi fonduri pentru întreţinerea acestor situri.