Select your Top Menu from wp menus

Orheiul, unul dintre cele mai pustiite ţinuturi in timpul deportărilor staliniste

Cu 74 de ani in urma, in noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, a avut loc primul val de deportari din Basarabia si Bucovina de Nord. Peste 2800 de bastinasi din partile Orheiului au fost dusi cu forta in Siberia . Acest numar al victimelor represiunilor staliniste fiind unul din cel mai mare pe cuprinsul Basarabiei. Potrivit istoricilor, in acea noapte de iunie 1941 au fost ridicate, impreuna cu femei si copii, circa 5 mii de familii, considerate “ dusmani ai poporului”.
Din vara anului 2009, in centrul orasului Orhei exista un monument-memorial al victimelor represiunilor politice. Acesta a fost inaugurat pe Aleea monumentelor de pe str. Vasile Lupu, pe data de 6 iulie, la cea de-a 60-cea aniversare a celui de-al doilea val de deportari in masa, operat de regimul stalinist in anul 1949.
Nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma represiunilor sovietice din Basarabia estimările ridicându-se la trei-patru sute de mii de persoane deportate în perioada 28 iunie 1940 – 5 martie 1953.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/orheiul-unul-dintre-cele-mai-pustiite-tinuturi-in-timpul-deportarilor-staliniste/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19