Select your Top Menu from wp menus

Orheiul – CIOPÂRȚIT pentru alegerile în sistemul electoral mixt

Comisia Națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente a discutat ieri primele variante ale viitoarelor circumscripții electorale, trasate cu ajutorul sistemelor informaționale geografice,  scrie Ziarul Național.
Potrivit sursei citate, ieri au fost prezentate eventuatele hotare ale primelor 15 circumscripții, trasate de la nord spre centrul R. Moldova. Președintele Comisiei, Iurie Ciocan, a specificat faptul că aceste informații poartă „un caracter estimativ”, iar membrii acestei structuri urmează să discute detaliat poziția fiecărei localități într-o circumscripție sau alta. Potrivit datelor prezentante în ședință, raionul Orhei va fi ciopârțit, o parte din locuitorii acestuia fiind incluși într-o circumscripție electorală cu locuitorii raionului Dubăsari și a unei părți din raionul Rezina.
În imaginile care au însoțit prezentarea, în circumscripția electorală nr 14 vor intra 9 comune din raionul Rezina, 5 comune din raionul Dubăsari, încă 9 comune din raionul Rezina și 16 comune din raionul Orhei.Divizarea raionului Orhei are loc în mare parte de-a lungul traseielor Chișinău-Orhei și Orhei-Rezina, în circumscripția nr. 14 intrând partea spre Nistru a raionului.

Din imaginile prezentate în ședința de ieri, ar reieși că cealaltă parte a localităților din raionul Orhei, inclusiv municipiul Orhei, ar putea nimeri într-o circumscripție cu câteva localități din raionul Călărași.

  • ci14
  • ci15 orhei telenesti

Comisia de la Veneția a criticat proiectul puterii de la Chișinău de schimbare a sistemului de vot din Moldova, spunând că nu se bucură de „consens larg” și că sistemul propus provoacă „îngrijorări semnificative” privind riscul „influențării deputaților de către interesele de afaceri”. Împotriva schimbării sistemului electoral se pronunță și principalel partide de opoziție extraparlamentară.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/orheiul-ciopartit-pentru-alegerile-in-sistemul-electoral-mixt/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19