Select your Top Menu from wp menus

Orhei. Cca 400 de copii, in aşteptarea grădiniţei FOTO

Cele 7 institutii prscolare din orasul Orhei  au inceput primirea cererilor de la parintii  care vor sa-si dea odraslele la gradinita  in  viitorul an scolar.  In  listele de asteptare sunt inscrisi in jur de 400 de copii.  

La inceputul saptamanii curente,  la gradinita “Vantulet” din cartierul Nordic al orasului erau deja depuse 5  cereri pentru cresa. Directorul gradinitei, Zinaida Ciumeico, spune ca acestea ar putea fi satisfacute, tinand seama de faptul ca 30 de discipoli vor parasi degraba gradinita, pentru scoala. Dar si acum grupele din ‘Vantulet” sunt supraincarcate: in loc de 20, aici sunt cate 27-28 de copii, la capacitatea totala a gradinitei de doar 220 de locuri.

  • Tamara Botnaru
  • gradinita vantulet nr.2
  • gradinita vantulet-5
  • gradinita vantulet-4
  • gradinita nr.2 -2
  • gradinita dejun -7
  • gradinita-6
  • grad vantulet -3

Tamara Botnaru, specialist principal in problemele invatamintului prescolar la Directia Invatamant Tineret si Sport Orhei a declarat ca in ultimul timp, nu doar gradinitele din centrul orasului, ci si cele din cartierele periferice sunt luate cu asalt de catre  parintii copiilor-prescolari. Cele mai solicitate sunt gradinitele nr. 4 si nr.5, dar un deficit mare de locuri se inregistreaza si intr-un  mare cartier al orasului – la gradinita nr.2 din cartierul Slobozia Doamnei. In prezent,  aici functioneaza 6 grupe de copii. Numarul grupelor ar putea fi mai mare cu 2-4,  daca administratia locala va gasi cca 1 mln de lei pentru a repara edificiul.

Chiar si in unele localitati satesti cum ar fi Susleni si Cismea nu exista locuri pentru toti copiii de varsta prescolara. Pe de alta parte,  in satele Breanova si Lopatna gradinitele stau semigoale, din cauza lipsei copiilor. Situatie, care se explica prin faptul ca in aceste si alte sate se nasc numai cate 1-2 copii pe an.

Sursa citata a mai declarat ca o alta problema a institutiilor prescolare din raion este lipsa personalului auxiliar – a dadacelor, bucatarilor, paznicilor s.a.

In raionul Orhei activeaza 47 de gradinite, inclusiv 7 in orasul Orhei,  la care sunt angajate 400 de cadre didactice.

 Mai multe – in rubrica „Actualitatea. Situatii si Opinii. Probleme si Solutii”, care va fi difuzata la Radio Orhei in aceasta seara si, in reluare, in zilele de sambata si duminca. 

 


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/orhei-cca-400-de-copii-in-asteptarea-gradinitei-foto/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19