Categories: PoliticSocialȘtiri

Organizațiile de media sunt îngrijorate de înrăutățirea condițiilor de activitate a jurnaliștilor

Organizațiile de media sunt îngrijorate de numeroasele semnale care apar în presă privind intimidarea jurnaliștilor, agresarea și chiar împiedicarea directă a activității reprezentanților presei.

Astfel, mai multe site-uri – play.md, pan.md, Protv.md au relatat despre agresarea de către polițiști și oameni în civil a unui colaborator al site-ului play.md. Jurnalistul nu a fost lăsat duminică, 24 ianuarie 2016, să-l filmeze pe Gheorghe Cavcaliuc, șeful interimar al Inspectoratului General de Poliție, pe motiv că acesta se afla în ”ședință operativă”. Din materialul video se vede cum polițiștii îl opresc forțat pe jurnalist să-l contacteze pe Cavcaliuc, iar jurnalistul se plânge că i-a fost distrusă camera de filmat.

Adevărul Moldova scrie pe site-ul său că marți, 26 ianuarie 2016, un cetăţean care nu a dorit să se prezinte, a apelat redacţia şi a anunţat că reporterii ziarului vor fi alungaţi de la protestele organizate în Chişinău. ”Considerăm acest apel telefonic o încercare anonimă de intimidare a reporterilor Adevărul Moldova, ceea ce constituie o încălcare a principiului libertăţii de exprimare”, se menționează în comunicatul redacției. În ultimele zile, au fost înregistrare şi alte încercări de intimidare a jurnaliştilor care reflectă protestele.

La fel de îngrijorătoare sunt și interdicțiile jurnaliștilor străini care vin în Republica Moldova pentru mediatizarea protestelor. Reamintim că Repre­zen­tan­tul OSCE pen­tru liber­ta­tea mass-media Dunja Mijatovic a făcut apel la auto­ri­tă­țile mol­do­ve­nești să-și recon­si­dere uti­li­za­rea măsu­ri­lor res­tric­tive și selec­tive în ceea ce pri­vește mass-media care sunt afec­tate de inter­dic­ția de intrare și să per­mită tutu­ror jur­na­liș­ti­lor să își exer­cite acti­vi­tă­țile pro­fe­sio­nale nes­tin­ghe­rit.

Organizaţiile neguvernamentale de media condamnă încălcarea prevederilor legale care garantează dreptul jurnalistului de a obţine şi a difuza informaţii, a face imprimări audiovizuale, a filma şi a fotografia, inclusiv la mitinguri, demonstraţii şi la alte manifestaţii publice. Legea Presei interzice confiscarea notiţelor jurnalistului şi a mijloacele tehnice, cu excepţia cazurilor în care acestea servesc drept probă într-o cauză penală. Codul penal, de asemenea, prevede în articolul 1801 prim sancțiuni penale pentru împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media sau intimidarea pentru critică.

Solicităm Guvernului Republicii Moldova să ia măsuri urgente pentru asigurarea condiţiilor de activitate a reprezentanţilor mass-media din ţară şi de peste hotare, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi a convenţiilor internaţionale în domeniu. Cerem Ministerului de Interne inițierea unor anchete pentru a elucida cazurile de agresare fizică şi de intimidare a jurnaliştilor şi a sancţiona autorii acestora, precum și să asigure din partea colaboratorilor MAI respectarea drepturilor jurnaliștilor și a corectitudinii în relațiile cu reprezentanții mass-media.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul ”Acces-Info”
Centrul de Investigații Jurnalistice

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago