Începînd cu luna iulie curent, poliţiştii, poliţiştii de frontieră, carabinierii, angajaţii sistemului penitenciar, ai Centrului Naţional Anticorupţie, ai Serviciului Vamal, dar şi lucrătorii medicali din cadrul instituţiilor medicale din întreaga ţară vor informa imediat Procuratura despre toate cazurile în care persoanele au reclamat că au fost supuse torturii, tratamentelor inumane sau degradante.
Un Regulament în acest sens a fost elaborat la iniţiativa Procuraturii Generale, fiind aprobat printr-un Ordin interdepartamental, semnat de 6 instituţii, incluse în calitate de autorităţi responsabile de executarea acestuia, printre care: Procuratura Generală, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Vamal, Centrul Naţional Anticorupţie şi Ministerul Sănătăţii.
Astfel, fiecare instituţie reponsabilă va duce o evidenţă strictă a recepţionării şi transmiterii plîngerilor, declaraţiilor sau altor informaţii despre pretinse fapte de tortură, urmînd ca în cel mult 24 de ore, să fie transmise procuraturii teritoriale sau specializate, în a cărei rază activează instituţia.
Această obligaţie este valabilă ori de cîte ori vor fi primite informaţii despre aplicarea torturii, tratamentelor inumane sau degradante, din orice sursă, inclusiv din mass-media.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…