Select your Top Menu from wp menus

Oraş, invăluit de mirosuri grele. Mirosuri, cu origini invăluite de mister

Din primavara anului curent, orasul Orhei este frecvent invaluit de mirosuri intepatoare, originea carora, tautologic vorbind, este invaluita de mister.

Cu o luna in urma, in cadrul sedintei Consiliului orasenesc Orhei, primarul orasului, Vitalie Colun,  a promis ca in decurs de o saptamana o comisie speciala va identifica de unde provine mirosul. In acest scop, a spus primarul, a fost  solicitat si ajutorul  Ministerelor Sanatatii si al Mediului care trebuiau sa stabileasca  cu o mai mare precizie,  fata de  laboratorul  Centrului de Sanatate Publica Orhei,  componenta chimica a aerului  din oras.

In timpul care s-a scurs din ziua de 22 iunie,   miasmele au continuat sa reapara periodic  in Orhei, iar orheienii, cu aceeasi periodicitate, si-au pus intrebarea despre  ce au constatat edilii orasului.

Unii spun ca despre mirosul insuportabil trebuie de vorbit mai des, amintindu-le astfel autoritatilor ca problema trebuie miscata din loc . Altii sunt sceptici ca ceva va fi rezolvat.  Dar practic toti   continua sa se piarda in presupuneri asupra provenientei miasmelor care pun stapanire pe Orhei mai ales in orele serii si diminetii, dupa cum arata un sondaj in cadrul caruia au fost chestionati locuitorii din toate cartierele orasului.

La inceputul saptamanii curente intrebarea,  daca originea mirosului din  oras  a fost stabilita conform promisiunii facute in cadrul sedintei Consiliului orasenesc din data de  22  iunie,  i-a fost adresata primarului, Vitalie Colun.

Primarul a declarat ca  o comisie din 7 persoane, printre care specialisti de la primarie, Inspectia  Ecologica, Centrul de Sanatate Publica , Garda Populara si altii au efectuat raiduri  nocturne prin oras. Acestia au ajuns la concluzia ca  mirosul neplacut vine de la  Complexul de porcine  I.S. “Moldsuinhibrid”. Aceasta se intampla atunci cand intreprinderea pompeaza  deseurile animaliere dintr-un lac de acumulare in altul, a precizat Vitalie Colun.

Pe de alta parte , Vasile Harea,  directorul I.S. „Moldsuinhibrid”, complex de porcine,  situat pe teritoriul satului Paharniceni, declara ca mirosul care ajunge tocmai in  centrul orasului nu provine   de la intreprinderea pe care o conduce.

Potrivit lui Harea, reprezentantii primariei si alti specialisti  au putut sa se convinga de acest fapt vizitand complexul. Directorul spune ca miros nu este nici pe teritoriul intreprinderii, nici in imprejurimi. Mai mult, afirma Harea,  miros nu a fost nici in anii mai grei de reorganizare a intreprinderii, iar acum, cand toate lucruriile sunt puse la punct, este in general exclus. Indeosebi, datorita faptului ca anual, in cadrul laboratoarelor specializate,  sunt efectuate testari ale continutului amoniacului in aer.

Mentionam, totodata,   ca in informatia pe care a oferit-o  la inceputul saptamanii curente, primarul Vitalie Colun a vorbit si despre o scrisoare primita de la Ministerul Mediului,  drept raspuns la un demers  din partea primariei. Potrivit Ministerului, in prealabil a fost stabilit ca  aerul din orasul Orhei este poluat din cauza platformelor  de namol de la statia de epurare. Totusi, ecologistii considera ca e nevoie de o confirmare a acestui fapt  pe calea analizelor de laborator.

Mai multe in „Accente” – emisiune Radio Orhei, care poate fi vizualizata printr-un click AICI

citeste si : Degrabă vom şti ce mirosim…

 CSP Orhei: Miasmele din oraş ar putea fi de “origine animalieră”   

 Oraşul Orhei după ploaie: miasme grele, in loc de ozon


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/oras-invaluit-de-mirosuri-grele-mirosuri-cu-origini-invaluite-de-mister/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19