Protestele împotriva noului sistem electoral, care a fost votat joi, 20 iulie, în Parlamentul Republicii Moldova, vor continua. Declarații în acest sens au fost făcute de liderii opoziției extraparlamentare, Maia Sandu și Andrei Năstase, în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune PRO TV Chișinău, transmite IPN.
Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a menționat că ceea ce s-a întâmplat ieri, adică votarea schimbării sistemului electoral, reduce semnificativ probabilitatea desfășurării unor alegeri libere și corecte. „Astăzi Republica Moldova s-a mișcat pe drumul dictaturii”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii.
Potrivit ei, o problemă a noului sistem este modul în care vor fi desemnate circumscripțiile, criteriile fiind extrem de vagi. „E o mare problemă pentru reprezentarea diasporei, dar cea mai mare problemă care a fost indicată și în opinia Comisiei de la Veneția este că acest sistem permite oamenilor cu mulți bani să influențeze, altfel spus, să cumpere deputați în următorul Parlament”, a adăugat Maia Sandu.
În replică, Vasile Bolea, deputat al Partidului Socialiștilor, a menționat că, potrivit noii legi, desemnarea circumscripțiilor electorale va fi făcută de o comisie special constituită pentru acest lucru și nu există niciun motiv de îngrijorare privind formarea lor. „Se va face o comisie specială, independentă, care va trasa aceste circumscripții. În această comisie pe larg vor fi reprezentați toți actorii interesați”, a spus Vasile Bolea.
Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a menționat că pentru ca să nu mai existe dezbinare în societatea moldovenească, ”trebuie schimbată clasa politică putredă care se află la guvernare”. „Sistemul electoral mixt este unul păgubos într-un stat capturat cum este Republica Moldova, controlat de un individ certat cu legea și bunul simț – cel care controlează justiția, instituțiile de reglementare”, a spus Andrei Năstase.
De la începutul primăverii și până în prezent, angajații serviciului prevenție din cadrul Direcției Situații…
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…