Select your Top Menu from wp menus

Opinii împărţite privind schimbarea sistemului electoral

Reprezentanţi ai societăţii civile, invitaţi la discuţii publice privind introducerea votului uninominal, au păreri împărţite privind necesitatea schimbării sistemului electoral moldovenesc. Unele opinii au fost expuse în cadrul emisiuni „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Alexei Buzu, director executiv al Centrului ”Parteneriat pentru Dezvoltare”, consideră că schimbarea sistemului electoral nu este necesară. „Republica Moldova are nevoie de un sistem care să ducă la alegeri libere şi corecte. Nu putem spune că schimbarea sistemului electoral ar contribui la alegeri libere şi corecte. Dacă vrea clasa politică să asculte de voinţa poporului, atunci să nu asculte doar de acele opinii care îi convin”, a declarat expertul.

Nadejda Hriptievschi, directoare de programe la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, susţine că schimbarea sistemului electoral acum ar constitui un precedent periculos. “Nu avem nevoie şi cred că schimbarea sistemului electoral cu un an înainte de alegerile parlamentare ar constitui un precedent periculos, atâta timp cât avem un cadru legal deficient. În aceste condiţii, schimbarea sistemului electoral ar agrava şi mai mult situaţia”, a spus Hriptievschi.

Pe de altă parte, analistul Corneliu Ciurea susţine că trecerea la sistemul uninominal de vot este dorită de majoritatea societăţii. ”Atunci când majoritatea societăţii doreşte acest lucru şi îl consideră important, nu văd de ce politicienii nu ar trebui să-l considere important”


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/opinii-impartite-privind-schimbarea-sistemului-electoral/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19