Select your Top Menu from wp menus

Opinii împărțite la primele dezbateri publice a inițiativei parlamentare privind sistemul uninominal de vot

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că sistemul electoral uninominal răspunde provocărilor timpului. Potrivit lui, cu siguranță ceva trebuie schimbat, pentru ca cetățenii să fie mai bine reprezentați, iar distanța dintre alegător și parlamentar să fie mai mică.

Analistul politic Vitalii Andrievschi a spus că sistemul electoral din prezent a adus la putere partide care supraviețuiesc atât timp cât există un lider sau cât au acces la resursele administrative. Pe de altă parte, sistemul uninominal va permite venirea unor politicieni noi, pentru că este nevoie de o elită politică nouă.

Directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boţan, a declarat că se cere de văzut dacă această modificare propusă corespunde normelor constituționale și dacă consolidează societatea și instituțiile statului sau le dezbină. „Concluzia noastră este că această propunere vine în contradicție cu un șir de norme constituționale”, a notat analistul. Potrivit lui, modificarea sistemului electoral, atât timp cât nu este soluționată problema transnistreană, este inoportună. Se cer alte acțiuni de îmbunătățire a legislației electorale, implicit excluderea pragului electoral pentru independenți.

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, a menționat că sistemul electoral din Republica Moldova într-adevăr necesită schimbări, însă acestea trebuie să rezulte din recomandările Curții Constituționale, a experților internaționali. Și aici este vorba despre asigurarea votului peste hotare, finanțarea partidelor, reflectarea campaniei în media. „Votul uninominal nu este cel mai răspândit model din Europa. Deși există multe alte modele, discutăm despre modelul uninominal, ceea ce în opinia noastră nu este corect. O decizie atât de importantă nu poate fi luată în grabă și folosind diverse pretinse sondaje, care în mare parte manipulează”, a menționat Vladislav Gribincea.

Audierile de astăzi sunt primele. Săptămâna viitoare urmează și alte runde de dezbateri.

Deputații Partidului Democrat au înregistrat în Parlament la mijloc de martie inițiativa legislativă care prevede trecerea la un sistem electoral cu vot în circumscripții uninominale.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/opinii-impartite-la-primele-dezbateri-publice-a-initiativei-parlamentare-privind-sistemul-uninominal-de-vot/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19