George Scarlat scrie într-un articol pe contributros.ro că după toate probabilităţile va fi anunţată la Chişinău desemnarea Maiei Sandu, actualul ministru al Educaţiei, în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova.
Venită recent din străinătate, Maia Sandu nu este percepută ca aparţinând clanurilor politico-financiare, motiv pentru care are o imagine bună la Chişinău. Imaginea sa de persoană integră şi principială a fost consolidată de controversele legate de supravegherea video a examenului de bacalaureat după modelul din România, un demers al Maiei Sandu care a reuşit, deşi a întâmpinat o cruntă opoziţie.
Cel mai vizibil efect al numiri Maiei Sandu în funcţia de premier ar putea fi întoarcerea delegaţiei FMI..
Prezenţa Maiei Sandu în fruntea guvernului ar putea avea ca efect venirea încă din luna august a delegaţiei FMI, încheierea cu rapiditate a acordului, prin septembrie şi intrarea banilor poate chiar în octombrie, ceea ce ar putea evita intrarea în încetarea de plăţi a Republicii Moldova în octombrie-noiembrie, cu tot cortegiul de nenorociri care ar fi decurs de aici.
Prima concluzie care se poate trage dacă Maia Sandu va fi numită în funcţia de prim-ministru nu este aceea că partidele din coaliţie nu au alte soluţii, sau că PDM şi PL l-au respins pe Vlad Filat. Nu aceasta contează. Cel mai important lucru este acela că, prin numirea Maiei, veroşii politicieni de la Chişinău dau semnalul că s-au predat, că se dau cu totul pe mâna partenerilor de dezvoltare, în principal UE şi SUA, care vor impune reforme dure, în principal în ce priveşte justiţia şi combaterea corupţiei. Aceasta nu este o alegere uşoară pentru oligarhii din Republica Moldova. Ca urmare a acestor reforme, ei ar putea chiar să-şi piardă averile şi libertatea. Se vede însă că au rămas fără alternative, iar situaţia republicii este aşa de greu încât oligarhii au acceptat singuri să-şi bage capul în laţ.
Oligarhii au încercat ei şi altfel, dar nu s-a putut. Faptul că la negocierile pentru formarea guvernului după alegerile din 2014 nu s-ar fi înţeles cu „Ghimpu cel inflexibil” este o minciună care ne jigneşte inteligenţa. După formarea „Monstruoasei Coaliţii” au început să apară proiecte în mod clar inspirate de Maica Rusia, gen autonomie teritorială pe criterii etnice la Taraclia sau legea „consolidării neutralităţii”, sprijinte fie pe faţă, fie tacit, de PDM, respectiv PLDM.
Aşadar, noul Guvern Maia Sandu ar mai merita o şansă şi, odată cu el, şi Republica Moldova., mai crede George Scarlat