Organizațiile neguvernamentale de media condamnă practicile de intimidare în mediul online a jurnaliștilor care își exercită misiunea profesională de informare a publicului despre protestele organizate de Partidul Șor și solicită organelor de drept să tragă la răspundere penală autorii amenințărilor cu omor la adresa jurnaliștilor.
La data de 23 octombrie, reportera postului de televiziune TV8 Viorica Tataru a devenit ținta
din partea unui utilizator al unei rețele sociale. În mesajul privat, adresat jurnalistei, bărbatul al cărui profil este identificat cu numele Costea Gorpin a amenințat reportera că va fi omorâtă pentru întrebările pe care le pune participanților la protestele organizate de Partidul Șor – „Ai să primești un cartuș în cap de la cineva cu întrebările tale”.
Și reporterii redacției Ziarul de Gardă se numără printre victimele amenințărilor în mediul online. În urma publicării unei
privind protestele organizate de Partidul Șor, jurnaliștii au fost amenințați că vor fi decapitați – „ну критика ка асыц таи шинева капу отвечаю за базар”. „адааа ребитишки ва таем капу реально дила гытицы”. (Nu critica, că-ți va tăia cineva capul. Pe cuvântul meu. Da, copilașilor, vă tăiem capul pe bune de la gâtiță.”)
Organizațiile semnatare condamnă aceste practici inacceptabile, subliniind pericolul sporit al înrădăcinării și perpetuării acestora în mediul online. Potrivit Legii cu privire la libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a presei, iar împiedicarea ilegală a activității mass-mediei atrage răspundere penală. Totodată, subliniem că amenințarea cu omor ori cu vătămarea gravă a integrității corporale sau a sănătății, săvârșită inclusiv prin intermediul unui sistem informatic, constituie fapte incriminate de legislația penală.
Organizațiile semnatare condamnă cu vehemență acțiunile ilegale ale făptașilor, îndreptate împotriva presei, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări.
Cerem organelor de drept ale Republicii Moldova ca, în virtutea atribuțiilor legale ce le revin, să ia act de faptele comise și să intenteze procedurile prevăzute de lege în vederea tragerii la răspundere a autorilor amenințărilor.
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic
Asociația Media Guard
Asociația Presei Electronice
Asociaţia Presei Independente
Centrul „Acces-Info”
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…