Select your Top Menu from wp menus

ONG-urile de media: Condamnăm practicile abuzive de îngrădire a accesului jurnaliștilor de la ZdG la manifestațiile dedicate Zilei orașului Orhei

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă abuzurile persoanelor care au împiedicat jurnaliștii de la Ziarul de Gardă (ZdG) să reflecte evenimentele organizate de Primăria orașului Orhei cu ocazia Hramului localității, care s-au desfășurat în incinta parcului de distracții „OrheiLand”, pe 8 noiembrie 2018.

Astfel, jurnalistele Viorica Tataru și Ecaterina Alexandr de la ZdG au fost somate de câteva persoane din serviciul de pază, care asigurau securitatea evenimentului, să nu filmeze și să nu intervieveze participanții, pe motiv că jurnaliștii ZdG nu au fost invitați și că nu aveau acreditare.

Precizăm că parcul de distracții „OrheiLand”, conform extrasului din Registrul bunurilor imobiliare, proprietate a municipiului Orhei, aparține primăriei și este loc public. Iar solicitarea acreditării pentru reflectarea unor evenimente ce se desfășoară în spațiul public nu are temei legal.

Menționăm că legislația mass-media garantează reprezentanților presei dreptul să participe la evenimente și manifestații publice, să obțină și să difuzeze informații, să facă imprimări audiovizuale, să filmeze și să fotografieze.

Subliniem că astfel de manifestări prin care jurnaliștii sunt restricționați în drepturile lor sunt incompatibile cu prevederile legislației naționale și cu standardele internaționale referitor la libertatea presei.

Articolul 180 prim din Codul penal al Republicii Moldova stipulează că împiedicarea în mod intenționat a activității mass-media sau a jurnalistului este o faptă pasibilă de răspundere penală.

Reamintim autorităților publice locale de la Orhei că libertatea presei constituie una din valorile de bază ale democrației, consfințită prin Constituție.

Cerem Procuraturii Generale să se autosesizeze pe marginea acestui caz, pentru a trage la răspundere persoanele vinovate de încălcarea drepturilor legitime ale jurnaliștilor.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei  
Asociația Telejurnaliștilor Independenți  
Centrul  „Acces-Info”
RISE Moldova


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/ong-urile-de-media-condamnam-practicile-abuzive-de-ingradire-a-accesului-jurnalistilor-de-la-zdg-la-manifestatiile-dedicate-zilei-orasului-orhei/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19