Organizațiile neguvernamentale de media condamnă intenția Președintelui Curții Supreme de Justiție din Moldova (CSJ), Mihai Poalelungi, de a promova reintroducerea pedepsei penale pentru calomnie în mass-media. Intr-un comunicat, remis presei se spune:
„Amintim că Mihai Poalelungi a declarat, într-un interviu pentru portalul Moldova Curată, că va face „tot posibilul pentru a promova ideea ca în Codul Penal al Republicii Moldova să fie instituită din nou norma penală pentru calomnie”. Magistratul s-a arătat deranjat de faptul că pe parcursul ultimului an în presă au apărut mai multe informații, pe care le consideră defăimătoare la adresa sa.
Calificăm declaraţiile Președintelui CSJ ca fiind o tentativă de exercitare de presiune asupra jurnaliştilor, fapt ce poate duce la îngrădirea libertăţii de exprimare în Republica Moldova.
Standardele internaţionale converg în direcţia depenalizării calomniei. Republica Moldova se numără printre țările ce au exclus pedeapsa penală pentru calomnie, defăimare și insultă în 2005, astfel aliniindu-se la standardele europene. Ținând cont de rolul important pe care îl au mijloacele de informare în masă într-o societate democratică, inclusiv în monitorizarea actului guvernării și a sistemului judiciar, considerăm inadmisibil procesul de reincriminare penală a calomniei în presă.
În cazul în care jurnaliștii vor fi sancționați penal pentru calomnie, aceasta va reprezenta un pas înapoi în dezvoltarea democratică a Republicii Moldova, creându-se condiții pentru persecutarea și sancționarea abuzivă a jurnaliștilor pentru critică și statuarea situației în care unele categorii de persoane cu funcții publice nu vor putea fi criticate. Conform prevederilor Legii cu privire la libertatea de exprimare, „persoanele care exercită funcţii publice pot fi supuse criticii, iar acţiunile lor – verificării din partea mass-mediei, în ceea ce priveşte modul în care şi-au exercitat sau îşi exercită atribuţiile, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a asigura transparenţa şi exercitarea responsabilă a atribuţiilor lor”.
Totodată, facem apel către jurnaliști și instituțiile mass-media să manifeste un comportament profesionist în reflectarea materialelor de orice gen. Îndemnăm jurnaliștii să prezinte informațiile într-o manieră onestă, echilibrată și numai după ce a făcut demersuri pentru verificarea lor, solicitând opinia tuturor părților relevante pentru subiect, așa cum prevede Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.”
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Centrul de Investigații Jurnalistice
Centrul „Acces-info”
Asociația Presei Electronice
Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Comitetul pentru Libertatea Presei
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…