Categories: SocialȘtiri

ONG-urile de media condamnă bruscarea echipei Jurnal TV de către un magistrat de la Judecătoria Chișinău

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă bruscarea echipei de filmare a Jurnal TV de către judecătorul Serghei Lazari. Astfel, în timp ce se afla la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pentru a reflecta ședința de judecată în dosarul Domnicăi Manole, prezența echipei Jurnal TV l-a nemulțumit pe Serghei Lazari, unul dintre judecătorii care examinează dosarul.

Din materialul video pus pe post de Jurnal TV se vede cum Serghei Lazari, trecând pe hol pe lângă jurnaliști, acoperă cu mâna camera de filmat și i se adresează cameramanului pe un ton amenințător: „Nu înțelegi tu cu binișorul”.

Calificăm drept inadecvat și inadmisibil un astfel de comportament din partea unui magistrat, care vine în contradicție cu normele stabilite  de Codul de etică și de conduită profesională a judecătorului. Între altele, acest Cod prevede, în art.  9 alin. (6): „În comunicarea dintre judecător și mass-media se va ține cont de: prezumția nevinovăției, viața și demnitatea persoanei, libertatea presei, dreptul la un proces echitabil, dreptul la apărare, eficiența și confidențialitatea procesului judiciar”.

Reamintim, de asemenea, că Legea cu privire la statutul judecătorului, în art. 15 lit. d), stabilește că judecătorul trebuie să se abțină de la fapte care dăunează intereselor serviciului şi prestigiului Justiției, care compromit cinstea şi demnitatea de judecător. 

Solicităm Comisiei de etică și conduită a judecătorilor să se autosesizeze și să examineze cazul, pentru a-i da aprecierea cuvenită.

Facem apel către Consiliul Superior al Magistraturii să se expună pe marginea acestui caz și să-l califice din punctul de vedere al respectării disciplinei şi eticii profesionale de către magistratul Serghei Lazari. Totodată, cerem să fie luate măsurile de rigoare pentru prevenirea unor astfel de incidente în viitor.

Îndemnăm judecătorii să fie deschiși cu instituțiile de informare în masă și le reamintim că jurnaliștii au dreptul de a filma, fotografia, de a obține și difuza informații de interes public. La fel, cetățenii au dreptul de a primi informații prin intermediul mass-media. Împiedicarea intenționată a activității mass-media este pasibilă de răspundere penală, în conformitate cu articolul 180 prim al Codului Penal.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice

Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociația Telejurnaliștilor Independenți  
Centrul  „Acces-Info”
RISE Moldova

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Reporteri fără frontiere față de anul trecut

Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Reporteri fără frontiere față de anul trecut, și…

21 de ore ago

Stranietăți – categoria de știri la care a plasat un site din Azerbaidjan reacția Maiei Sandu la protestele din Georgia

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a comentat într-o postare pe rețeaua de socializare X (…

22 de ore ago

Primăria Orhei nu oferă raportul de monitorizare a achizițiilor pentru anul trecut

La o lună și jumătate de când a fost adresată o solicitare, Primăria Orhei așa…

o zi ago

Scade prețul gazelor naturale. ANRE a aprobat un nou tarif

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif pentru gazele naturale…

2 zile ago

Judecătoria Orhei a anulat decizia prin care o localitate din raion a aprobat sponsorizarea cu cetățeanul ruso-israelian Igal Shved

Decizia prin care consiliul sătesc Mîrzești din raionul Orhei a aprobat condițiile de sponsorizare a…

2 zile ago

Comunicat DSE Orhei: recomandări pentru lăcașele de cult în preajma Paștelui

Suntem în săptămâna patimilor, e săptămâna în care creștinii se pregătesc de sărbătorile pascale. Și…

4 zile ago