Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea și condamnă acțiunile de amenințare, hărțuire și intimidare a echipei Albasat TV, în special a jurnalistei Eugenia Sârbu, exercitate de către directorul SA Apă-Canal Nisporeni, Ion Gangan, precum și de juristul instituției, Ion Arseni.
Potrivit jurnalistei, după difuzarea, pe 24 ianuarie, a unui reportaj despre majorarea tarifelor la apă și canalizare în orașul Nisporeni, ea a fost telefonată de Ion Gangan care și-a manifestat nemulțumirea de modul în care a fost redactat materialul. Mai mult, reportera susține că Ion Gangan i-ar fi telefonat soacrei, vorbindu-i despre nemulțumirile sale.
Echipa Albasat TV afirmă că ulterior, pe 27 ianuarie, Ion Arseni, juristul instituției, s-a prezentat la sediul televiziunii și a amenințat echipa cu o eventuală adresare în instanță. Atât Ion Gangan, cât și Ion Arseni resping acuzațiile. Între timp, ei s-au plâns la Consiliul Audiovizualului, cerând scuze publice și dezmințirea „informației eronate și defăimătoare aduse operatorului de servicii”.
Subliniem în context că recurgerea la amenințări și intimidări nu este o cale de a soluționa nemulțumirile apărute în raport cu activitatea jurnalistică.
Legea Presei le oferă jurnaliștilor dreptul de a obține și a difuza informații, iar art. 4 din Legea cu privire la libertatea de exprimare menționează că sarcina mass-media este de a informa asupra problemelor de interes public şi de a efectua, în conformitate cu responsabilităţile sale, investigaţii jurnalistice despre probleme de interes public.
În această ordine de idei, solicităm tuturor conducătorilor de instituții, precum și angajaților acestora, să adopte un comportament adecvat în raport cu jurnaliștii care se află în exercițiul profesiei și servesc interesului public.
În situația în care cineva nu este de acord cu metodele de lucru ale
jurnalistului sau cu materialele sale, se poate adresa la Consiliul de
Presă din Republica Moldova care va examina plângerea și va da o
apreciere comportamentului profesional și/sau calității muncii
jurnalistului.
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul ”Acces-Info”
RISE Moldova
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…