Categories: PoliticȘtiri

ONG-urile cer autorităților să pedepsească responsabilii de decesul lui Andrei Brăguța

Un grup de ONG-uri solicită autorităților să investigheze și să pedepsească responsabilii în cazul tânărului decedat în închisoare, Andrei Brăguța. Într-un apel public, organizațiile non-guvernamentale își exprimă indignarea față de faptul că autoritățile se eschivează să-și asume vreo responsabilitate pentru circumstanțele în care a fost aplicat arestul preventiv, pentru neacordarea serviciilor medicale adecvate, care au rezultat cu decesul tânărului aflat în custodia și responsabilitatea statului, transmite IPN.

Semnatarii constată cu regret că judecătorii admit în proporție de peste 90% demersurile procurorilor de aplicare a arestului preventiv și își motivează hotărârea insuficient. În apel se menționează că Andrei Brăguța a fost reținut pe 15 august după un incident cu poliția de patrulare. Potrivit procurorului, în momentul în care a fost oprit, tânărul era în stare de ebrietate. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de Detenție Preventivă. Ulterior, a fost învinuit de aplicarea forței fizice asupra polițiștilor. Pe 18 august, judecătorul i-a aplicat măsura arest pentru 30 de zile. Drept urmare, acesta a fost transferat din Izolatorul de detenție provizorie în Penitenciarul nr. 13.

ONG-urile menționează că de la apariția cazului în spațiul public, instituțiile de stat au făcut mai multe declarații contradictorii cu referință la circumstanțele în care persoana a fost reținută, starea de sănătate, circumstanțele transferului în cadrul mai multor instituții de detenție, dar și aplicarea violenței de către alți condamnați sau angajați ai Inspectoratului General al Poliției. Andrei Brăguța a decedat în Penitenciarul „Pruncul” pe 29 august. Semnatarii condamnă divulgarea de către instituțiile de stat a datelor cu caracter personal cu referință la starea de sănătate și ale circumstanțelor detenției tânărului. Această tactică concertată afectează demnitatea umană.

În apel se mai spune că pe 1 septembrie, Procuratura municipiului Chișinău a inițiat o cauză penală pe faptul vătămării intenționate grave a integrității corporale, soldate cu decesul victimei. Procuratura Generală investighează acțiunile şi inacțiunile factorilor de decizie ai instituțiilor de stat în custodia cărora s-a aflat victima și faptul că mai mulți angajați ai IGP au fost suspendați din funcție.

Organizațiile semnatare solicită Inspectoratului General de Poliție să inițieze imediat o anchetă internă și să aplice sancțiuni disciplinare tuturor celor implicați în tratamentul inuman și moartea tânărului și să informeze societatea, cât de curând posibil, și periodic despre această investigație. Procuraturii Generale, ONG-urile îi cer să prezinte zilnic informații oficiale privind urmărirea penală inițiată, să efectueze o anchetă penală promptă cu privire la alegațiile de maltratare pe acest caz, cercetând, în termeni cât mai restrânși, transparent, și eficient, toate circumstanțele, cu tragerea la răspundere a tuturor vinovaților de admitere a asemenea tratamente inumane și degradante în custodia statului. De asemenea, se cere dispunerea pornirii unei proceduri disciplinare în privința procurorilor care au gestionat cauza penală, dar și analiza oportunității de a porni urmărirea penale în privința judecătorului care a dispus plasarea unei persoane fără discernământ în arest în Penitenciarul nr. 13.

Semnatarii apelului îi cer Consiliului Superior al Magistraturii să inițieze și să dispună inițierea unei proceduri disciplinare cu aplicarea unor sancțiuni dure judecătorului, care a emis mandatul de arest în privința unei persoane cu semne vizibile de dizabilitate mintală. Ministerul Justiției urmează să dispună desfășurarea unei anchete de serviciu în privința persoanelor care au gestionat plasarea lui Andrei Brăguța în celule comune, precum și pentru neacordarea asistenței medicale necesare. Totodată, Uniunea Avocaților, Comisia de Etică și Disciplină urmează să dispună pornirea unei proceduri disciplinare în privința avocaților care au asistat tânărul, în vederea stabilirii faptelor dacă aceștia au comis sau nu abateri disciplinare și au acordat asistență juridică calitativă și în întreg volum.

Printre semnatarii Apelului se numără Amnesty International Moldova,Asociația Presei Independente, AO Comunitatea „WatchDog.MD”,Asociația Obștească BIOS, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Promo-LEX, RCTV Memoria, Transparency International-Moldova și avocata Veronica Mihailov-Moraru.

RadioOrhei

Recent Posts

Fiul minor al unui primar din raionul Orhei, care nu are permis de conducere, a fost prins de polițiști la volanul mașinii primăriei

Un minor de 17 ani, fiul unui președinte al Organizației teritoriale a unui partid politic…

5 ore ago

Ce spune ANRE despre situația privind tarifele la apă și canalizare din Orhei. Ce i se cere

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat ieri un comunicat în care spune că:”…

2 zile ago

Trei braconieri din Susleni cu o armă au fost depistați de angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului

În noaptea de 3 spre 4 septembrie, inspectorii de mediu din cadrul Direcției control resurse…

3 zile ago

Comunicat DSE Orhei: o familie cu doi copii a rămas fără locuință în urma unui incendiu

Numărul intervențiilor din ultima săptămână de vară este unul record, fiind înregistrate 68 de situații…

4 zile ago