ONG-uri de media: Situaţia presei din Moldova a degradat

Situaţia presei la capitolul libertate în Republica Moldova nu s-a îmbunătăţit, ci chiar a degradat. Aceste constatări aparţin nu doar ONG-urilor de media din ţară, dar şi instituţiilor de peste hotare. Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, a spus că presa din Republica Moldova se află pe locul 76 în clasamentul Organizaţiei Reporteri fără Frontiere, situându-se cu patru poziţii mai jos decât anul trecut. În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, mai mulţi reprezentanţi ai ONG-urilor de media au precizat că presa din Moldova estre concentrată în mâinile patronilor-politicieni, iar concurenţa pe piaţa media este neloială.

Nadine Gogu a mai spus că autorităţile întârzie să adopte un nou Cod al Audiovizualului, deşi s-a angajat să o facă în Programul de guvernare. Societatea civilă însă insistă pe necesitatea adoptării unui nou cod care ar rezolva mai multe probleme din domeniul audiovizualului. O altă problemă, în opinia sa, este cea cu privire la accesul la informaţii. Jurnaliştii de investigaţie au reclamat mai multe probleme privind taxele prea mari pentru a obţine anumite informaţii de interes public.

Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, a spus în aceeaşi conferinţă de presă, că accesul la informaţie este tot mai problematic. Acesta a menţionat că jurnaliştii de investigaţie sunt nevoiţi să cheltuiască mulţi bani ca să obţină date care spre exemplu în UE sunt făcute publice. „Anul acesta, tema Zilelor libertăpţii presei este „Accesul la informaţie”, a comunicat Petru Macovei.

Ion Bunduchi, director executiv al APEL, a spus că ONG-urile de media pot face multe, dar nu pot face totul, iar un climat propice activităţii de jurnalist trebuie să fie efortul tuturor celor interesaţi. „De când marcăm această zi în Moldova, constatăm o mimare a reformelor. De când ne preocupă jurnalismul de calitate am văzut scrise pe hârtie mai multe acţiuni pe care şi le asumă Guvernul, dar constatăm că nu s-au prea mişcat lucrurile din loc”, a menţionat expertul.

Potrivit reprezentanţilor societăţii civile, chiar şi în era informaţională este posibilă dezinformarea şi manipularea. Potrivit lor, guvernarea ar fi interesată să nu promoveze pluralismul mediatic, deoarece electoratul neinformat este mai uşor de manipulat.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

2 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

o săptămână ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago

Peste 22,8 mii lei a fost salariul lunar al primăriței de Orhei, anul trecut

Anul trecut, Tatiana Cociu, potrivit declarației de avere și interese a avut un venit de…

2 săptămâni ago