Categories: PoliticSocialȘtiri

ONG-uri de media își exprimă îngrijorarea în raport cu adoptarea unor modificări legislative la Codul serviciilor media audiovizuale

Asociația Presei Electronice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul „Acces-Info” și Asociația Media Guard își exprimă dezacordul și îngrijorarea în legătură cu modificările operate la Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA), adoptate de Parlament în ședința plenară din 23 septembrie 2021. Modificările prevăd, între altele, posibilitatea revocării din funcție, în mod colectiv sau individual, a membrilor Consiliului Audiovizualului (CA) în cazul în care va fi constatată activitatea „defectuoasă” a autorității ori executarea necorespunzătoare a obligațiilor de membru al CA.

Avem deplina convingere că membrii CA, ca și membrii oricărei autorități publice, trebuie să demonstreze responsabilitate sau să fie responsabilizați. În același rând, constatăm că eficiența redusă a CA este cauzată, de fapt, nu de inamovibilitatea membrilor acestei instituții, ci de procedura de desemnare a acestora, contrar legii, pe criterii politice, în urma unor concursuri publice mimate și a lipsei unui control parlamentar adecvat al modului în care își onorează obligațiile prevăzute de lege.

Considerăm că modificările operate la lege descurajează reprezentanții societății civile de a participa la concursul anunțat de comisia parlamentară de specialitate pentru funcțiile vacante din CA. În actuala formulă, modificările adoptate contravin standardelor de calitate a legii (accesibilitate, previzibilitate și claritate) și pot determina subordonarea membrilor CA față de orice majoritate parlamentară (subordonare generată de posibilitatea eliberării din funcție a membrului CA, în orice moment).

Reiterăm convingerea noastră că CA ar putea să-și îndeplinească atribuțiile ce-i revin conform legii doar în condițiile independenței instituționale și decizionale. Noile modificări ale legii nu fortifică independența CA, ci, dimpotrivă, fac această instituție dependentă de voința politică și pot determina membrii CA să ia decizii pe placul puterii.

Rămânem în continuare dispuși și deciși să contribuim la schimbările mult așteptate în domeniul mass-media. Ne dorim însă o cooperare ghidată de valori și norme democratice.

Asociația Presei Electronice

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul „Acces-Info”

Asociația Media Guard

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE mun. Orhei: pompierii au intervenit la salvarea unei vârstnice

În perioada 12-19 mai 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…

9 minute ago

În comuna Chiperceni va fi organizat turul 2 al alegerilor pentru funcția de primar

Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcția de primar în comuna…

21 de ore ago

Comunicat DSE mun. Orhei: pompierii au intervenit la lichidarea mai multor incendii

În perioada 05-12 mai 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…

6 zile ago

FMF a amendat Milsami din cauza fanilor clubului din Orhei

Comisia de Disciplină a FMF a analizat abaterile disciplinare comise în cadrul etapei a 8-a…

o săptămână ago

La Orhei de 9 mai fiecare a fost cu ziua sa

Două manifestații separate au avut loc practic concomitant la Orhei, de cele două zile marcate…

o săptămână ago

Agenția Națională a Arhivelor a publicat lista nominală a basarabenilor căzuți pe câmpul de luptă al celui de-al Doilea Război Mondial. Printre aceștia cca 2,5 mii de orheieni

Șapte volume ale Cărții memoriei publicate de Ministerul Apărării al Republicii Moldova în anii 2002-2005…

2 săptămâni ago