Select your Top Menu from wp menus

ONG-uri cer Parlamentului să nu examineze proiecte în regim de urgență, „fără o justificare plauzibilă”

Mai multe organizații ale societății civile cer Parlamentului să respecte transparența decizională și să se abțină de la examinarea proiectelor de legi în regim de urgență, „fără o justificare plauzibilă”, transmite IPN.

Solicitarea vine după ce astăzi, 13 august, Parlamentul Republicii Moldova s-a întrunit în ședință extraordinară. „Ordinea de zi a ședinței a inclus adoptarea a opt proiecte. Majoritatea proiectelor incluse în ordinea de zi abordează subiecte cu impact important, cum ar fi modalitatea procedurii de alegere a directorului CNA, modificări conceptuale și numeroase ale legislației ANI, modificarea Legii cu privire la Procuratură etc. Ele sunt propuse pentru votare într-un termen foarte restrâns de la înregistrare, fără consultări publice (cu excepția proiectului cu privire la ANI) și fără o justificare rezonabilă pentru această grabă. Șapte din cele opt proiecte au fost înregistrate la Parlament în mai puțin de 10 zile în urmă”, se arată în apelul public al organizațiilor.

Organizațiile-semnatare ale apelului menționează că Legea privind transparența în procesul decizional, Regulamentului Parlamentului și Concepția privind cooperarea dintre Parlament și societatea civilă prevăd termene și proceduri cu referire la examinarea proiectelor de legi, consultarea publică, transparența decizională, expertiza anticorupție, avizul Guvernului. „Aceste rigori au fost introduse pentru a preveni abuzurile, a spori legitimitatea proiectelor adoptate și pentru a oferi o șansă pentru o discutare veritabilă a acestora în vedere identificării celor mai bune soluții pentru țară”, susțin semnatarii apelului public.

Organizațiile societății civile semnatare solicită Parlamentului să organizeze consultări publice veritabile și incluzive a proiectelor de legi de mai sus, respectând cu strictețe legislația cu privire la transparența în procesul decizional. În caz contrar, aceasta va eroda încrederea în Parlamentul nou ales, potrivit semnatarilor.

Până în momentul publicării, apelul a fost semnat de 13 organizații, însă lista rămâne deschisă. Apelul este semnat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Comunitatea „WatchDog.MD”,  Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, Institutul de Politici și Reforme Europene, Asociația „Promo-LEX”,  Amnesty International Moldova,  Asociația pentru Politica Externă din Moldova, Centrul de Politici și Reforme, Fundatia Est-Europeană, Centrul „Acces-info”, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

Documentul a fost expediat președintelui Parlamentului, Igor Grosu, precum și altor factori de decizie din legislativ.

sursa: radiochisinau.md