Organizații ale societății civile, semnatare ale unui apel public din 2 februarie, își reiterează solicitarea către Parlament de creare a unui grup de lucru pentru modificarea Codului Electoral și a legislației conexe pentru „a exclude carențele legislative semnalate de misiunile naționale şi internaționale de observare a alegerilor organizate în Moldova pe parcursul anilor 2014-2016”. Totodată, ONG-urile se pronunță împotriva schimbării sistemului electoral.
Într-o conferință de presă la IPN, Pavel Postică, director de programe la Promo-LEX, a declarat că legislația electorală trebuie modificată în partea care ține de activitatea organelor electorale, de finanțarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, de prestaţia mass-media în campaniile electorale. Trebuie modificate şi aspecte ce ţin de utilizarea resurselor administrative, de coruperea alegătorilor și implicarea cultelor religioase în campania electorală.
„Apelul făcut în 2 februarie către Parlament este pentru a crea un calendar de lucru clar şi pentru a înlătura deficiențele menționate”, a declarat Pavel Postică.
Organizațiile societății civile cer ca în grupul de lucru să fie incluși reprezentanți ai partidelor parlamentare, ai partidelor extra-parlamentare, reprezentanți ai organizațiilor semnatare şi experți în domeniul electoral. Organizațiile semnatare se arată deschise să participe la lucrările grupului de lucru doar dacă în procesul de activitate a acestuia nu se va discuta modificarea sistemului electoral. Altfel, își rezervă dreptul de a boicota activitatea grupului de lucru şi de a-şi expune public poziţia.
Pe 2 februarie 2017, 18 organizații ale societății civile au făcut un apel public pentru modificarea Codului Electoral şi a legislației conexe. Semnatarii cereau Parlamentului constituirea grupului de lucru și elaborarea proiectelor de lege privind modificarea Codului Electoral – în februarie-martie; dezbaterea publică a proiectului – în aprilie-mai; avizarea propunerilor instituțiilor internaționale de modificare a proiectelor – în mai-iulie şi aprobarea modificărilor de către Parlament – în septembrie-octombrie.
Printre organizațiile semnatare sunt: Asociaţia Promo-LEX, Fundația Est Europeană, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Asociația pentru Democrație Participativă, Alianța Studenților din Moldova, Transparency International – Moldova, Asociația Femeilor pentru Protecția Mediului si Dezvoltarea Durabilă, Asociația Presei Independente, Institutul de Politici Publice, Fundația pentru Dezvoltare din Republica Moldova, CReDO etc.
Pe 6 martie, președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a lansat o inițiativă de schimbare a sistemului electoral, prin introducerea votului uninominal.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…