Select your Top Menu from wp menus

“Omul sistemului”. Experți și politicieni despre cauza eliberării lui Ilan Shor

Decizia Curții de Apel Chișinău (CA) de a-l transfera pe primarul de Orhei, Ilan Shor, în arest la domiciliu a provocat reacții neunivoce. Cca 200 de susținători ai edilului se cuprindeau în fața clădirii instanței, sărutau tablourile cu imagina lui Shor și scandau: ”Victorie!”. Politicienii și experții, în mare parte, au criticat decizia CA. În opinia lor, aceasta pune sub semnul întrebării întreaga anchetă în dosarul ”furtului secolului”. Unii în genere își exprimă temerile că acum Ilan Shor, poate încerca să părăsească țara, scrie Newsmaker.md.

„Un Ilan Șor eliberat pe motiv că are indigestie de la lintea din farfuria detenției sale provizorii este o palmă zdravănă trasă mersului investigației fraudei bancare (BEM) și un motiv profund de protest din partea cetățeanului revoltat.”, crede  directorul executiv al „IDIS Viitorul”, Igor Munteanu, fost Ambasador al R. Moldova în SUA.

Experții solicitați de Newsmaker, tind să creadă că de la bun început Shor a fost arestat pentru a calma opinia publică. Ulterior, cred ei, ”dosarul Shor”, va fi mușamalizat.

Directorul centrului de analiză politică Politicon, Anatol Țăranu, îl numește pe Shor drept om al sistemului. ”Acum se încearcă să se mușamalizeze totul. Pentru Shor se va găsi o formulă prin care acesta va scăpa de pedeapsă.”, crede Țăranu. Decizia instanței, în opinia expertului, confirmă faptul că sistemul judecătoresc din Moldova este controlat politic.

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu a scris pe o rețea de socializare că transferul lui Shor în arest la domiciliu, este o  dovadă în plus că organele de drept nu se ocupă de investigarea furturilor bancare, ci, mai degrabă, se îngrijesc de protejarea beneficiarilor acestora.

Analistul Viorel  Ciubotaru, care de curând a devenit lider PLDM, este citat de Noi.md, cu următorul comentariu despre decizia CA în privinţa lui  Shor: ” justiția a devenit o bîtă politică în mîna guvernanților. Această justiție selectează persoanele incomode și le condamnă, iar pe slujitori îi cruță”. Ciubotaru mai  constată că „toate declarațiile despre investigarea furtului miliardului sînt minciuni și speculații”.

Despre faptul că Ilan Shor poate părăsi țara  a scris pe o rețea de socializare și fostul ambasador al Republicii Moldova la OSCE și în Austria, Andrei Popov. ”Nu mă voi mira, dacă în epizodul următor, deja aprobat, ne așteaptă plecarea lui Shor peste hotare la tratament. Chiar și fără acceptul formal al instituțiilor de resort. Dar cu siguranță ”cu acceptul” celor care controlează aceste instituții”.

Între timp, unele media au atras atenția asupra încă unui fapt. Decizia de a-l transfera pe Ilan Shor în arest la domiciliu a fost luată de judecătorii Ghenadie Morozan, Elena Cobzac și Gheorghe Iovu. Anterior, aceeași judecători au examinat recursurile în dosarul Filat.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/omul-sistemului-experti-si-politicieni-despre-cauza-eliberarii-lui-ilan-shor/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19