Două studii noi, realizate în Anglia și Scoția întăresc primele aprecieri despre varianta omicron: este mult mai contagioasă decât delta, dar nu provoacă forme la fel de severe ale bolii. Mai precis, nu pare să cauzeze forme grave de Covid-19, care să necesite mai multe zile de tratament la spital sau terapie intensivă. Una din explicații ar fi că ocmicron infectează mult mai ușor persoanele care au trecut deja prin Covid-19 sau sunt vaccinate, ceea ce face ca forma bolii să fie mai ușoară.
„Vorbim de o știre bună dar în formă incipientă” a declarat doctorul Jim McMenamin, director secției pentru Covid-19 din cadrul serviciului pentru sănătate publică din Scoția la o conferință de presă la care a prezentat datele unuia din studiile date miercuri publicității.
Rezultatele sunt încurajatoare dar atât McMenamin cât și alți experți avertizează că omicron ar putea în continuare duce la o suprasolicitare a spitalelor, pentru că este varianta mult mai contagioasă.
Dr. McMenamin și colegii săi au studiat variantele delta și omicron în noiembrie și decembrie, analizând câte persoane infectate cu una dintre ele au fost internare. S-a ajuns la concluzia că în cazul omicron, riscul de a face o formă de Covid-19 care necesită spitalizare este cu două treimi mai mic decât în cazul variantei delta.
Tot miercuri,22 decembrie o echipă de cercetători de la Imperial College din Londra a prezentat un alt studiu comparativ al cazurilor de omicron și delta înregistrare în primele două săptămâni din decembrie. Și acest studiu atestă faptul că omicron pare să provoace mai puține spitalizări.
Estimările inițiale sugerează că, în comparație cu cazurile provocate de varianta delta, persoanele infectate cu omicron au, în medie, cu 15% până la 20% mai puține șanse să fie internate la spital și cu 40% până la 45% mai puține șanse să fie internate pentru o noapte sau mai mult.
În mod paradoxal, cercetătorii au ajuns la concluzia că varianta omicron în sine nu este mai puțin periculoasă decât delta. Infectează însă mult mai ușor persoanele care au deja imunitate naturală după Covid-19, motiv pentru care formele bolii sunt mai ușoare.
Altfel spus, reinfectarea cu omicron este mult mai frecventă decât cu delta, dar numărul celor care trebuie să fie spitalizați este mai mic.
Deși se răspândește foarte repede, experții englezi și cei scoțieni avertizează că omicron nu a atins încă masiv persoanele în vârstă sau cele vulnerabile.
„Nu suntem mici pe departe în situația de a trata noua varianta că o simplă răceală”, a ținut să sublinieze Azra Ghani de la Imperial College, citat de cotidianul NYT.
sursa: europalibera.org
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…