Select your Top Menu from wp menus

OLIGARHIZAREA PRESEI este cel mai mare pericol pentru libertatea cuvântului

Interviu cu Jerzy Pomianowski, directorul executiv al European Endowment for Democracy

BNS: Organizaţia pe care o conduceţi susţine activ mass media independentă. Ce riscuri vedeţi în Moldova pentru dezvoltarea mass-media?
Jerzy Pomianowski: Republica Moldova este în prezent o ţară, în care în comparaţie cu Belarus sau Azerbaijan există libertatea cuvântului. Oamenii astfel au acces la informaţie prin intermediul presei, iar jurnaliştii pot scrie despre subiectele de interes public. Este un lucru extrem de preţios și trebuie să fie păstrat.
Cel mai mare pericol pentru Moldova din punctul de vedere al libertății presei este riscul de a repeta experiența Ucrainei, unde a avut loc oligarhizarea mass media, și unde sursele principale de informare sunt concentrate în mâinile a 5-6 cei mai bogați oameni din țară. Trebuie să păstrați instituții mici, dar active, care furnizează informații independente. Ele reprezintă bariere în calea oligarhizării presei. Or acestea reprezintă unii dintre factorii ce pot stopa comercializarea şi oligarhizarea presei. Eu cred că pentru mass media din Moldova acesta este pericolul cel mai mare.

BNS: Există cazuri când ştim că o persoană concretă deţine cutare şi cutare organ de presă. Cum, însă, să obții documentele ce dovedesc acest lucru, dacă adevărații proprietari se ascund deseori în offshoruri, sau firmele sunt controlate de persoane interpuse?
Jerzy Pomianowski: Ca şi orice afacere şi în mass-media trebuie să fie asigurată transparenţa structurii de proprietate. Un business transparent este şi un prim pas în direcţia combaterii corupţiei. Dacă ştim cine este proprietarul şi ce interese are, şi mai analizăm şi contentul, atunci devine mult mai clar de ce un post de televiziune îl critică doar pe un anume politician sau om de afaceri. Pentru că acesta este duşmanul sau concurentul principal.

continuarea pe mold-street.com


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/oligarhizarea-presei-este-cel-mai-mare-pericol-pentru-libertatea-cuvantului/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19