Select your Top Menu from wp menus

Olesea Stamate: Persoane integre în funcții-cheie vor garanta curățarea pe interior a structurilor dîn justiție

Ministra justiției, Olesea Stamate, susține că numirea unor persoane integreîn funcții-cheie în justiție va asigura un mecanism de curățare pe interior a structurilor. De exemplu, un șef și adjuncții acestuia din cadrul Procuraturii nu vor admite ca în cadrul instituției pe care o conduc să activeze oameni corupți sau neprofesioniști. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Proiectul de reformare a justiției, care a fost propus de noua guvernare zilele trecute, se referă la reducerea numărului de judecători ai Curții Supreme de Justiție (CSJ) de la 33 la 17. Olesea Stamate spune că rezultatul de 17 judecători vine de la dorința de a modifica competențele acestei Curți, prin reducerea acesteia la o formulă a unei Curți de Casație. „CSJ are drept rol principal unificarea practicii judiciare. Da, ea va judeca recursurile pe anumite temeiuri foarte clare. Nu va putea judeca recursurile oricând dorește și nu trebuie să intre pe fondul cauzei. Reducând din competențele CSJ, aceasta înseamnă că reducem și încărcătura dosarelor”, a declarat ministra.

Olesea Stamate spune că judecătorii vor fi aleși după mai multe criterii, iar primul va fi integritatea, care va fi unul de excludere. „Integritatea va fi evaluată prin prisma declarării averilor și intereselor, doar că mult mai profund decât ceea ce se face acum prin Autoritatea Națională de Integritate (ANI): nu vor fi acceptate bunuri declarate la prețuri derizorii sau cadouri făcute la nuntă, cumetrie de 30-50 de mii de euro”, a afirmat șefa Ministerului Justiției. Acei judecători care nu trec filtrul de integritate, nu mai sunt evaluați la capitolul capacități profesionale și personale.

De asemenea, reforma justiției prevede că judecătorii vor trece evaluarea și testarea unei comisii independente. Raportul acestei comisii va sta la baza unei sesizări în adresa ANI și a Inspecției Judiciare și aceste două instituții urmează să adopte acțiuni în raport cu judecătorul.

Totodată, ministra justiției spune că la începutul lunii noiembrie Republica Moldova ar putea să aibă un nou procuror general. „În cazul în care legea este adoptată rapid, eu cred că deja la începutul lunii noiembrie am putea să avem un procuror general”, a declarat Olesea Stamate.