Categories: ExterneȘtiri

Olanda considera un tribunal international cea mai buna sansa de a se face dreptate in cazul MH17, avionul doborat in estul Ucrainei

Olanda discuta cu aliatii sai despre infiintarea unui tribunal international pentru a-i aduce in fata justitiei pe cei suspectati de doborarea avionului Malaysia Airlines in estul rebel al Ucrainei, in 2014, au declarat pentru Reuters surse familiare cu discutia, potrivit Mediafax.

Sansele unei puneri sub acuzare cu succes sunt slabe in cel mai bun caz, dar olandezii spera ca, facand presiuni pentru un tribunal de tip ONU cu sprijinul aliatilor occidentali, vor putea pune presiune pe Rusia pentru a coopera.

Dintre cei 298 de pasageri si membri ai echipajului aflati la bordul zborului MH17 al Malaysia Airlines, doua treimi erau olandezi.

Odata cu apropierea implinirii unui an de la dezastru, la 17 iulie, Guvernul olandez este supus unei intense presiuni din partea publicului de a actiona.

Cei mai multi cred fie ca Rusia a doborat avionul, fie ca a furnizat racheta celor care au facut acest lucru.

Doua surse din Olanda, care au vorbit sub acoperirea anonimatului din cauza sensibilitatii subiectului, au declarat ca au fost convinse de complexitatea legala si politica a cazului sa se concentreze pe crearea unei curti internationale sustinute de Consiliul de Securitate al ONU, odata ce ancheta multinationala se va incheia.

Intrebat despre acest plan, un oficial guvernamental olandez de rang inalt, care a refuzat sa fie citat, a declarat pentru Reuters: „Un tribunal ONU este cea mai buna optiune. Ne asteptam ca acesta sa ofere cea mai mare sansa de cooperare din partea tuturor tarilor implicate”.

Un proces in Ucraina pare inutil, devreme ce rebelii prorusi probabil nu ar participa, in timp ce Guvernul rus, care simpatizeaza cu ei si ii influenteaza neaga orice implicare in incident sau in revolta.

In timp ce legea olandeza ofera o forma de jurisdictie universala pentru crime de razboi, doborarea unui avion civil in timpul unui razboi civil, probabil din greseala, nu este o dispozitie legala buna.

Malaysia, destinatia zborului, este si mai departe de scena de crimei. Alte optiuni legale sunt luate in considerare, a declarat sursa citata, dar un tribunal international, mai degraba decat unul national, este vazuta ca cea mai mare sansa de succes.

Pentru moment, ancheta privind acest incident continua, iar procurorii olandezi au declarat ca nu se asteapta ca aceasta sa conduca la condamnari pana cand Comisia olandeza pentru siguranta nu va publica raportul sau in octombrie, in care sa detalieze cum a fost doborat avionului.

RadioOrhei

Recent Posts

Și în preajma alegerilor din toamna curentă, numărul alegătorilor din raionul Orhei îl depășește pe cel al populației cu reședința obișnuită

Numărul alegătorilor din raionul Orhei în continuare îl depășește pe cel al populației cu reședința…

2 zile ago

O aleasă a PAS nu mai vrea să fie consilieră la Ciocîlteni, Orhei

O consilieră aleasă pe lisa PAS în consiliul comuncal Ciocîlteni, a renunțat la mandatul său.Comisia…

3 zile ago

Transportatorii nu renunță la proteste, deși au purtat discuții cu vicepremierul Bolea: „Nu mai credem în promisiuni”

Transportatorii auto anunță că nu renunță la protestele din centrul Chișinăului, programate pentru data de…

3 zile ago

În 5 localități din raionul Orhei, săptămâna curentă se organizează examinări radiodiagnostice gratuite a cutiei toracice

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite, acoperite din mijloacele…

5 zile ago

Mitropolia Moldovei este în luptă pentru fosta tipografie din or.Orhei

Judecătoria Orhei a publicat zilele trecute o încheiere pe marginea cererii prin  care Mitropolia Moldovei…

o săptămână ago