Select your Top Menu from wp menus

Oficialii europeni au adresat o scrisoare cu aşteptările de la noul executiv moldovean

Europarlamentarul român Andi Cristea, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova, împreună cu Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European, i-au prezentat noului prim-ministru de la Chişinău, Pavel Filip, într-o scrisoare oficială, aşteptările de la noul executiv, existente la nivelul diplomaţiei parlamentare europene, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, transmis de echipa lui Andi Cristea, se menţionează că scrisoarea de faţă vine în contextul în care, în urma învestirii Guvernului Pavel Filip la Chişinău, pe 20 ianuarie, nevoia de reformare a statului devine fundamentală, regăsindu-se în termenii formulaţi de România pentru acordarea primei tranşe a unui împrumut de 150 de milioane de euro. Europarlamentarul menţionează că acest ajutor financiar, atent monitorizat de Comisia Europeană şi de FMI, a generat o serie de condiţii, printre care se numără întărirea sistemului de justiţie şi a sistemului bancar, reluarea relaţiilor cu UE, îmbunătăţirea condiţiilor legislative pentru mediul de afaceri şi înlesnirea cooperării cu societatea civilă.

Cei doi oficiali europeni i-au adresat totodată noului premier al Republicii Moldova invitaţia de a participa la un schimb de opinii în cadrul Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European.

„Republica Moldova poate conta pe sprijinul Uniunii, atâta vreme cât noul executiv dovedeşte prin fapte seriozitate şi nivelul necesar de ambiţie politică pentru realizarea reformelor cuprinse în Acordului de Asociere. Noul Guvern are obligaţia să acţioneze pentru modernizarea societăţii, recâştigarea încrederii oamenilor, şi să refacă stabilitatea macro-economică”, a menţionat eurodeputatul Andi Cristea.

Acesta mai spune că sunt esenţiale negocierea şi semnarea unui acord cu FMI. Doar atunci liniile de finanţare europene destinate Chişinăului vor fi reluate. O atenţie deosebită trebuie acordate combaterii corupţiei, eficientizării justiţiei independente, în special în ceea ce priveşte investigarea fraudelor comise în sistemul bancar.

Cei doi oficiali europeni au dat asigurări Republicii Moldova în legătură cu faptul că poate conta pe sprijinul Uniunii Europene pe calea reformării, subliniind importanţa Comisiei Parlamentare de Asociere UE-Moldova în realizarea şi monitorizarea acestora.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/oficialii-europeni-au-adresat-o-scrisoare-cu-asteptarile-de-la-noul-executiv-moldovean/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19