Istoricul Octavian Țîcu a publicat un editorial în ziarul Timpul, întitulat ”Martirologia Orheiului” în care relatează pe scurt despre istoria localității, pornind de la faptul că în perioada lui Ștefan cel Mare acesta era numit ”Scutul și Pieptul Țării” și ajungând la însemnătatea contribuției orheienilor la actul Unirii din 1918, dar și a rezistenţei antisovietice a grupului de tineri cunoscuți sub numele „Majadahonda”.
În introducere, Octavian Țîcu îşi exprimă părerea că în cadrul alegerilor locale din vara anului trecut, locuitorii oraşului Orhei au făcut o boroboață la disperare. Aceasta ar fi fost însă meticulos regizată de oligarhia de la conducerea R. Moldova prin manipulare și fraudare, făcând să fie uitate veacuri de luptă la marginea românității, de rezistență și martirologie pe care orheienii le-au îndurat de-a lungul istoriei lor seculare împotriva diferitelor regimuri de asuprire.
Autorul mai aduce aminte de vorbele primului președinte al Cehiei postcomuniste, potrivit căruia cehii n-au putut fi comunizați pentru că arhitectura habsburgică de cândva nu le-a permis să uite timpurile dinaintea comunismului.
Țîcu se declară încrezător că filele şi vestigiile glorioase din istoria Orheiului, printre care și monumentul domnitorului Vasile Lupu din centrul oraşului, îi vor trezi pe orheieni la realitate.
mai multe pe timpul.md
În cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC) din 15 mai 2025,…
În perioada 12-19 mai 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…
Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcția de primar în comuna…
În perioada 05-12 mai 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…
Două manifestații separate au avut loc practic concomitant la Orhei, de cele două zile marcate…