Categories: EconomicSocialȘtiri

Octavian Armașu: Pentru a obține o nouă tranșă din partea FMI este nevoie de un guvern plenipotențiar

Pentru ca o nouă misiune a Fondului Monetar Internațională să vină în Republica Moldova și pentru ca să fie agreate anumite acțiuni și debursată următoarea tranșă din parte FMI, este nevoie de un guvern plenipotențiar la Chișinău. Declarația aparține guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, transmite IPN.

„Se ajunge la politic pentru a avansa în continuare cu programul FMI. Pentru a avea o misiune de evaluare în baza căreia să agreăm anumite acțiuni și să primim următoarea tranșă, este nevoie de un guvern plenipotențiar. Probabil, după ce va fi formată majoritatea parlamentară și numit un guvern, vom avea o nouă vizită a FMI care va veni cu o misiune plenipotențiară pentru a stabili pașii următori și pentru a debursa următoarea tranșă”, a declarat Octavian Armașu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Guvernatorul spune că la Chișinău a fost recent o misiune a FMI și pare că toată lumea să fie mulțumită de evoluția BNM. „Noi am reușit să mergem mai departe cu transparentizarea acționarilor. Vom fi în căutarea de investitori noi pentru unele bănci”, a adăugat Octavian Armașu.

În ceea ce privește raportul Kroll II, care se referă la frauda bancară, Octavian Armașu spune că acesta a fost ridicat de la BNM imediat după ce a fost prezentat de compania externă și Banca Națională nu deține acest raport. Totodată, guvernatorul spune că din creditul de urgență acordat Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, până la ora actuală s-au achitat peste două miliarde de lei care vin atât din lichidarea activelor băncilor, cât și din vânzarea activele unor persoane condamnate.

Totodată, guvernatorul BNM spune că Republica Moldova are acum un cu totul alt sistem bancar decât acum cinci ani. „Noi avem bănci bine capitalizate. Bănci, în marea lor majoritate, cu investitori transparenți. Noi avem 90% din acțiunile băncilor deținute de investitori europeni, avem un cadru normativ absolut nou”, notează Octavian Armașu. Potrivit lui, BNM supraveghează băncile comerciale, iar acestea din urmă sunt în mâini bune.

Potrivit lui, creditele neperformante sunt la un nivel acceptabil care este în scădere. Dinamica este pozitivă și datorită faptului că se majorează portofoliile de credite la bănci. „Astăzi, majoritatea creditelor neperformante care sunt pe bilanțul băncilor sunt încă cele care au fost moștenite din trecut. Credite neperformante noi se acumulează într-o sumă destul de modestă”, spune Octavian Armașu.

Octavian Armașu spune că la ora actuală inflația în Republica Moldova este mai mică decât ținta, dar în lunile următoare se va înregistra o creștere, astfel încât media anuală să fie de aproape 5%. Creșterea inflației, spune guvernatorul, este generată, în mare măsură, de anumite ajustări la tarife. „Nu este nimic îngrijorător, este un lucru firesc. Politicile noastre sunt îndreptate spre faptul ca, după acest ciclu, inflația să revină la ținta pe care ne-o propunem de 5%”, a menționat Octavian Armașu.

De asemenea, guvernatorul spune că la ora actuală nu există probleme legate de lichidități în sistemul bancar. Potrivit lui, există chiar exces de lichidități, doar că majoritatea lor este pe termen scurt.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago