Select your Top Menu from wp menus

ObservatOr// Ce au școala şi ruşinea cu Primăria Orhei, iar puterea şi duty free-urile cu Partidul “Șor”?

Ieri dimineaţă, am fost la Primărie şi am văzut-o pe viceprimara Reghina Apostolva, care este şi preşedinte al unui grup de lucru ce se ocupă de o achiziţie publică cam de o jumătate de million de lei. Pe această doamnă nu foarte tânără am vazut-o  și vinerea trecută, ce-i drept – în imagini foto şi video de la protestul din Chişinău. Acolo, unde Ilan Shor s-a făcut încă mai celebru cu ale sale declaraţii nu doar penibile, dar şi penalizabile.

Cu acest prilej, mi-am amintit că citisem undeva că Reghina Apostolova este o fostă învăţătoare a lui Ilan Shor. Și despre aceea cum vorbește ea despre Shor – mai mult ca un dascăl grijuliu, și nu ca un viceprimar exigent. Cu vreo 2 ani în urmă, am auzit cum le sugera comercianților orheieni, care s-au revoltat că adminstrația lui  Shor vrea să strămute piaţa comercială, că nu ar avea ruşine, pentru că  этот мальчик  (trad.:acest băieţaş) face atâtea pentru Orhei, iar ei tot nu sunt mulţumiţi.

Ieri seară, am auzit-o pe Natalia Morari care, la încheierea emisiunii sale de la TV8, s-a adresat către procurori spunând că ea, ca şi alţi jurnalişti, se simte în pericol, după ce Ilan Shor i-a ameninţat pe cei care îl critică cu răfuială fizică. Morari i s-a adresat şi lui Șor, despre care a spus că îl cunoaşte de mai mult timp, şi a opinat ca tatălui acestuia, care era un om respectabil, i-ar fi ruşine şi în lumea de dincolo pentru fiul său.

Nu ştiu dacă Reghinei Apostolova îi este ruşine pentru discipolul său. Nici nu ştiu dacă întrebarea mai ţine în situaţia în care în Raportul despre Jaful secolului  din Moldova,  Kroll I,  numele viceprimarei de Orhei este pus în legătură cu principalul figurant – primarul de Orhei, Ilan Șor. De altfel, ca şi numele Marinei Tauber – şi ea devenită nu demult primăriţă în părţile Orheiului. Apropo, despre această demnitară de la Jora de Mijloc se spune că ar fi fostă colegă de şcoală a lui Ilan Shor.

Azi dimineaţă, am citit un articol de Vitalie Călugăreanu,  de la Deutche Welle. Al unuia dintre acei jurnalişti care, cu siguranţă, nu ar scăpa de mânia lui Shor&Co, după ce aceştia s-ar vedea la putere. Călugăreanu a scris că guvernarea , care l–a lăsat pe Ilan Shor la libertate, dându-i să administreze şi banii publicii din Orhei, îl pregăteşte pe Shor pentru alegerile parlamentare. Jurnalistul mai aminteşte că  Ministerul Finanțelor se lăuda, în noiembrie 2017, că-i va închide „robinetul” lui Șor – prin anularea, de la 1 iulie 2018, a facilităților fiscale și vamale pentru magazinele ce activează în regim duty-free de pe teritoriul țării și la intrarea în țară. Astăzi este 27 iulie 2018. Magazinele duty-free activează nestingherit.

Ce înseamnă regim duty-free? Scutire de taxe de import. Taxe care, dacă ajung în bugetul de stat, pot rezolva multe probleme ale oamenilor săraci. Iar dovadă a faptului că afacerea duty-free merge strună sunt donaţiile de milioane de lei pe care compania Dufremall  le face pentru Partidul ȘorAșa că suma taxelor neadunate ar trebui să fie  consistentă,  mai ales că  duty free-urile au început a fi deschise în Moldova încă în  1994.  Asta, după ce tatăl lui Ilan Shor şi-a adus din Israel întreaga familie, inclusiv pe feciorul care, la acea vreme, avea vreo 2-3 ani.

ObservatOr este o rubrică de analiză și opinie

Autor: Tatiana Djamanov


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/observator-ce-au-scoala-si-rusinea-cu-primaria-orhei-iar-puterea-si-duty-free-urile-cu-partidul-sor/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19