Europa Liberă: Răsturnare, parcă, de situație, domnule Nantoi, se pare că nu se mai insistă pe candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcția de premier. Un nume tot mai des pomenit, pe surse, e numele domnului Candu. Domnul Leancă a participat până acum la negocieri, acuma nu mai este la consultări cu președintele, în schimb sunt șapte deputați PLDM. Ce credeți dumneavoastră despre toate aceste lucruri?
Oazu Nantoi: „În primul rând, eu pornesc cu constatarea tristă – pentru mine, cel puțin – că statul de drept Republica Moldova nu există. Deoarece a devenit deja o banalitate să vorbim despre stat captiv, etc.,etc. Și atunci când, la 29 octombrie 2015, deja anul trecut, Partidul Democrat a votat pentru demisia Guvernului Streleț, mie nimeni nu mi-a explicat care au fost argumentele. Deoarece ceea ce a spus domnul Lupu în plenul Parlamentului este demagogie pură.
Drept urmare, în urma acestui comportament al Partidului Democrat, Republica Moldova a fost împinsă în criză politică și acum noi vedem care este, să spunem așa, faza finală dorită de cei care au pus la cale această criză politică. Faza finală se reduce la aceea ca să fie distrus PLDM-ul și Partidul Democrat să monopolizeze puterea în Republica Moldova. Iar când vorbim de Partidul Democrat noi ne dăm bine seama că e vorba de domnul Plahotniuc. Nu contează – personal urmează să fie desemnat de Biroul politic al Partidului Democratic, sau va fi o altă persoană care va fi comodă, să spunem așa, domnului Plahotniuc.
Și, sigur că rămâne deschisă întrebarea în ceea ce privește poziția președintelui țării. Cum președintele țării va reacționa la o eventuală candidatură?
Eu nu vreau să comentez zvonurile și bârfele. În calitate de cetățean eu vreau să văd acțiunile politicienilor noștri și, deocamdată, eu constat că se merge pe calea consolidării puterii unei singure persoane asupra întregii Republici Moldova.”
Europa Liberă: Dar aveți, totuși, o previziune legată de cum s-ar putea comporta domnul președinte?
Oazu Nantoi: „Nu pot să comentez poziția președintelui în lipsa candidatului. Cert este că, dacă, de exemplu, domnul Plahotniuc va fi desemnat din partea Partidului Democrat, atunci va apărea întrebarea legată de decizia Curții Constituționale din 22 aprilie 2013. Eu nu sunt jurist, spre fericirea mea, eu sunt un biet inginer. Dar acolo, punctul 68 din hotărârea Curții spune că nici nu pot fi desemnate candidaturi cu suspiciuni de corupție. Pe când, în ceea ce privește candidatura domnului Plahotniuc, de suspiciuni noi nu ducem lipsă. Așa că, eu nu sunt gata să anticipez deciziile domnului președinte.”
Europa Liberă: Dar decizia PD-ului?
Oazu Nantoi: „Eu pornesc de la următoarea constatare: atunci când eu spun că domnul Plahotniuc preia controlul asupra întregii Republici Moldova nu atât de important este dacă va fi dumnealui la etajul cinci al clădirii Guvernului sau va fi domnul Candu. Deoarece, cel puțin, în opinia publică din Republica Moldova, s-a creat un stereotip foarte categoric, precum că domnul Candu, pe lângă relațiile de rubedenie – ceea ce la noi, la moldoveni, este sacru – deci, domnul Candu va fi o persoană care nu va ieși din cuvântul domnului Plahotniuc. Așa, cel puțin, e stereotipul nostru moldovenesc.
Așa că, eu nu mă grăbesc să anticipez, să fiu proroc în țara asta. Rămâne de văzut decizia Partidului Democrat și de văzut lista acelor „eroi ai neamului” care vor vota această candidatură în Parlament.”
Europa Liberă: Ultima întrebare, domnule Nantoi. Care, în opinia dumneavoastră, este placa turnantă, ceea ce unește această coaliție până la urmă? Pe ce principii, ce-i unește, ce i-a făcut să se mobilizeze? Iată și acești șapte deputați PLDM, și PL-ul, de la care mulți se așteptau că va avea cel puțin un disconfort să se afle într-o majoritate cu cei 14 foști comuniști…
Oazu Nantoi: „Aici îi dau dreptate domnului Ghimpu, în sensul că aceste 14 persoane nici comuniști n-au fost, tot așa cum am dubii că domnul Ghimpu este un liberal autentic. Și aici lăsam la o parte motivul pentru care s-a creat această coaliție. Noi trebuie să înțelegem de ce a fost demis Guvernul Streleț și de ce s-a insistat ca Partidul Democrat să înainteze candidatura la prim-ministru.
În opinia mea, are loc lupta pentru preluarea controlului asupra Republicii Moldova prin instrumente nedemocratice și netransparente. Și atunci când noi vedem că se creează o coaliție din oameni cu pretinse doctrine, cele mai diferite, atunci întrebarea trebuie să fie adresate lor: „Care sunt argumentele reale care i-au convins să participe la această coalizare?”.
Cel puțin această sperietoare, în ghilimele, cum că „vin rușii!” pe mine mai puțin mă convinge atâta timp europenii noștri nu ne-au întors miliardul furat.”
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…