Categories: PoliticȘtiri

„Oamenii trebuie să se exprime liber, autoritățile să le examineze doleanțele în mod serios”

Orice demonstrație, orice expresie liberă a opiniilor, orice încercare de a cere socoteală celor de la putere printr-un dialog direct, este un exercițiu sănătos pentru democrație”, a declarat Stefan Füle, fostul comisar european pentru extindere și politica vecinătății, comentând protestele de la Chișinău, care au izbucnit pe 6 septembrie.

Într-un interviu cu Europa Liberă, Füle a atras atenția că este greșit din partea oricărui politician să creadă că „nu va mai fi bănuit de corupție” numai pentru că se declară pro-european. În acest moment, crede însă Füle, lucrul „cel mai important este ca lumea să se exprime liber, iar autoritățile să examineze cu seriozitate acuzațiile și la nevoie, să le ancheteze cu seriozitate”.

Referindu-se la motivele care au scos lumea în stradă la Chișinău, Füle reamintește că de mulți ani Comisia Europeană a atras atenția că problema „corupției este una din cele mai mari amenințări la adresa democrației, indiferent dacă alegi să mergi spre Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală…” Iar lupta cu corupție este „o luptă fără de sfârșit”, care nu se termină odată cu intrarea în Uniunea Europeană, cum o arată și exemplul Cehiei.

În acest context, Stefan Füle a ținut să precizeze că nu „oligarhii”, care există în toate țările Parteneriatului Estic, sunt problema ci modul cum sunt sau nu ei integrați în sistemul democratic.

„Oamenii de afaceri, care creează locuri de muncă, au un loc important în societate, dar nu trebuie să-și folosească banii pentru a influența politica; dacă vor influență, să intre în politică… Oligarhizarea este pentru mine un mod de a influența mersul țări prin alte mijloace decât cele politice, puse la îndemână de democrație” – a mai declarat Stafen Fule, în interviul cu Europa Liberă, realizat luni, 7 septembrie, la Tbilisi.

Se mai poate vorbi despre „Moldova, o poveste de succes?” La această întrebare, fostul comisar european pentru extindere atrage atenția că „Succesul sau eșecul depind numai de țara respectivă. Strategiile noastre [ale Uniunii Europene] s-au bazat mereu pe voința suverană a țării respective; nici o strategie nu a fost gândită în spatele ușilor închise la Bruxelles și impusă după aceea partenerilor, nu așa funcționăm…”, a declarat Stefan Füle, cel sub al cărui mandat, Republica Moldova a negociat și semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

sursa: europalibera.org

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 ore ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

2 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

6 zile ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

o săptămână ago