Select your Top Menu from wp menus

Oamenii de stiinta au construit un om bionic, folosind membre si organe artificiale.

Rex (robotic exoskeletons), omul bionic in valoare de un milion de dolari, este un pas inainte important in apropierea stiintei de science fiction, scrie The Telegraph, citat de stirileprotv.ro
Progresul este important, avand in vedere ca multi oameni au nevoie de transplant, iar organele si membrele artificiale sunt o alternativa la donatorii umani.
Insa Rex naste o dilema etica: aceste parti bionice nu doar vor inlocui membrele pierdute sau organele bolnave, ci vor putea chiar sa fie mai performante decat cele umane.
Multi oameni de stiinta atrag atentia ca, din dorinta de a imbunatati abilitatilor oamenilor, savantii ar putea crea un Frankenstein modern.
Rex a fost realizat pentru documentarul “Cum sa construiesti un om bionic”, care va fi difuzat de postul Channel 4.
Robotul a fost construit de britanicii Richard Walker si Matthew Godden, care au folosit membre si organe bionice, imprumutate de la laboratoare de cercetare din intreaga lume.

Psihologul Bertolt Meyer, care si-a pierdut un brat cand era copil si are acum o mana bionica, spune ca diferentele sunt extraordinare: “Inainte nu suportam sa port bratul artificial. Arata ciudat si speria lumea. Dar acesta parca este parte din trupul meu, daca nu-l port simt ca lipseste ceva”.
Si profesorul Hugh Herr, care si-a pierdut ambele picioare, declara ca actualele membre bionice sunt mult mai performante:
“Cu ele pot sa ma catar mult mai bine decat puteam cu picioarele mele. Daca as putea sa-mi recapat propriile membre, as refuza”.
Daca in privinta membrelor bionice, calitatea lor superioara nu poate fi contestata, exista ceva ce tehnologia moderna inca nu a putut reproduce: creierul uman.
Chiar si in acest domeniu se fac insa progrese. Cercetatorii de la Universitatea de Sud din California incearca sa faca microcipuri care sa poata vindeca boala Alzheimer.
Doctorul Meyer atrage insa atentia ca, daca nu ne rezumam la ajutarea bolnavilor si folosim aceasta tehnologie ca sa “imbunatatim” un trup sanatos, exista riscul de a trece peste limitele impuse speciei noastre de evolutia naturala.
“Este o sabie cu doua taisuri”, declara el.
La randul sau, George Annas, profesor de bioetica la Universitatea din Boston, precizeaza:
“Riscam sa schimbam esenta fiintei umane. Vom construi noi specii, care se pot intoarce impotriva noastra, ca in Frankenstein. Asta se intampla cand mergem prea departe”.

sursa: stirileprotv.ro


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/oamenii-de-stiinta-au-construit-un-om-bionic-folosind-membre-si-organe-artificiale/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19