Categories: RegiuneSocialȘtiri

O ţigară nestinsă a ucis un om. Un bărbat din Vîprova, găsit mort de pompieri

Un bărbat în vârstă de 61 de ani din satul Vîprova, raionul Orhei a decedat din cauza unei țigări nestinse. La moment se presupune  că moartea a survenit din cauza intoxicării cu fumul înnecăcios din interiorul încăperii în care a fost găsit corpul neînsufleţit al proprietarului casei.

Potrivit lui Afanasie Stici, inspector superior la DSE Orhei, spre ora 15 din după amiaza zilei de astăzi, pompierii au fost alertaţi că în satul Viprova s-a aprins o casă de locuit. Echipa care s-a deplasat la faţa locului a depistat în interior, pe cuptor, corpul neînsufleţit al unui bărbat, care nu avea semne de carbonizare.
Lenjeria pe care adormise bărbatul mocnea, iar pe podea a fost găsită o ţigară nestinsă. Cauza probabilă a decesului bărbatului, care după spusele vecinior locuia singur, ar fi fost provocată de fumul inhalat de acesta, mai ales că focul nu s-a răspândit spre bunurile din casă.

În ultimele 3 săptămâni, acesta este al treilea deces înregistrat în raionul Orhei, ca urmare a incendiilor semnalate pompierilor. Precedentele două victime au murit din cauza nerespectării regulilor de exploatare a sobelor.

 

 

Pompierii amintesc despre regulile de exploatare a sobelor de încălzit, a aparatelor electrice și instalațiilor cu gaz. Acestea trebuie folosite, respectînd normele de securitate și normele antiincendiare. Sobele nu trebuie suprasolicitate și supraîncălzite, în apropierea acestora nu se țin obiecte și materiale inflamabile. Focul trebuie stins la ieșirea din casă și înainte de culcare. Copiii și persoanele în etate nu trebuie lăsate singure în locuințele în care sînt surse de căldură și nici antrenate în exploatarea acestora, pentru a nu le pune viața în pericol. Sobele necesită a fi curățate și reparate înainte de fiecare sezon rece. Important este prezența plăcii metalice în fața ușii sobei, iar focul nu trebuie aprins cu lichid inflamabil. Tot regulile de securitate e important a fi respectate și la utilizarea aparatelor electrice de încălzit, acestea trebuie să fie standardizate, fără a fi defecte sau improvizate. Astfel, pot fi evitate scurtcircuitele, care duc la izbucnirea incendiilor. De prudență maximă e nevoie și la instalațiile cu gaz, fie vorba de cazane sau butelii. Încăperile unde se află acestea instalate trebuie aerisite zilnic, iar în exploatarea acestora apelați la sfatul specialiștilor de profil. Doar respectînd aceste norme antiincendiare, vor putea fi evitate situațiile excepționale cu pierderi de vieți.

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

4 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

4 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

6 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

2 săptămâni ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago