Select your Top Menu from wp menus

O platformă de belvedere a fost inaugurată la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”

O platformă de belvedere a fost inaugurată la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, anunță Ministerul Culturii într-un comunicat

Platforma a fost amenajată în una din cele mai atractive locații ale Rezervației, oferind o priveliște unică spre defileu și obiectivele turistice ale acesteia, devenind un punct de oprire spontană pentru vizitatori.

Având în vedere fluxul mare de turiști, s-a constatat o creștere a presiunii recreative asupra zonei, presiune care necesită a fi gestionată pentru a evita consecințele negative asupra mediului natural și a siturilor arheologice din zonă.

Platforma are o suprafață de 38 m2 și o capacitate de 20 de persoane, fiind completată cu o cale de acces pavată, 115 m de balustradă de protecție și sistem de iluminat artistic.

De asemenea, pe platformă se regăsește un panou informativ despre patrimoniului cultural al Rezervației „Orheiul Vechi”, realizat în sistemul Braille, destinat nevăzătorilor.

Astfel, platforma de Belvedere va asigura:

  • Confortul și securitatea vizitatorilor Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi” pentru a se bucura de peisajul unic al arealului;
  • Protejarea și conservarea naturii și a patrimoniului cultural;
  • Reducerea apariției potecilor și locurilor de popas haotice;
  • Accesul persoanelor cu nevoie speciale la descoperirea culturii naționale.

Amenajarea Punctului de Belvedere a fost realizată de Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” cu suportul USDA Forest Service și Ministerul Culturii al Republicii Moldova.