Select your Top Menu from wp menus

O nouă şedinţă în dosarul lui Vlad Filat. Acuzarea: Lista martorilor apărării este formală

Avocaţii fostului premier Vlad Filat au prezentat în şedinţa de astăzi, 13 aprilie, lista martorilor apărării. Procurorul care instrumentează cazul, Adriana Beţişor, consideră, însă, că această listă este una formală, iar martorii prezentaţi de apărare nu ar avea vreo tangenţă cu obiectul învinuirii, transmite IPN.

Adriana Beţişor a declarat pentru presă că în calitate de martori au fost menţionate persoane care depăşesc obiectul învinuirii. De asemenea, procurorul susţine că lista martorilor prezentată instanţei nu corespunde cerinţelor de formă şi conţinut, întrucât nu sunt indicate adresele şi datele de identitate depline ale martorilor. Totodată, Adriana Beţişor consideră că prin intermediul acestei liste, apărarea doreşte să tergiverseze în mod neîntemeiat procesul de judecată.

„Acest fapt ne face să tragem o concluzie că a fost făcută o listă a martorilor, pur şi simplu, ca număr şi conţinut, şi nu ca esenţă. Se face trimitere la unele persoane, care au participat la o anumită comisie, dar de fapt, în materialele dosarului sunt acte confirmative că aceştia nici nu au participat la această comisie. Este foarte clar că lista martorilor care este prezentată este una formală şi care nu are un subtext foarte clar stabilit pentru ce sunt invitaţi martorii”, a spus acuzatoarea de stat.

Avocatul fostului premier, Igor Popa, a declarat că cei peste 30 de martori solicitaţi pentru audiere de către apărare au legătură cu circumstanţele acestei cauzei. În opinia sa, martorii trebuie neapărat audiaţi pentru a pune în evidenţă nu doar un element al componentei de infracţiune incriminată, dar toate împrejurările care pot demonstra nevinovăţia lui Vlad Filat. Potrivit lui, procurorul a solicitat respingerea tuturor martorilor apărării, fapt ce în opinia sa, este inadmisibil.

Potrivit avocatului, neadmiterea de către instanţele naţionale a audierii martorilor apărării este o violarea gravă a dreptului la un proces echitabil. Apărarea ex-premierului a declarat că în cazul în care lista martorilor va fi respinsă de instanţă, se vor adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Solicitat să comenteze declaraţia procurorului precum că în listă nu sunt incuse mai multe date, Igor Popa a menţionat că adresele şi toate datele de identitate ale unor martori nu au fost indicate, întrucât apărarea nu deţine astfel de informaţii. În acest sens, avocatul a precizat că a fost înaintată o solicitare la Întreprinderea de Stat „Registru”, pentru a obţine informaţiile respective.

Instanţa de judecată se va pronunţa pe marginea cererii apărării, vineri, 15 aprilie, la ora 14.00.

Vlad Filat a fost lipsit de imunitate parlamentară şi reţinut pe 15 octombrie 2015. Fostul premier este învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă şi riscă de la 7 până la 15 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a deţine anumite funcţii publice. Acesta pledează nevinovat.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/o-noua-sedinta-in-dosarul-lui-vlad-filat-acuzarea-lista-martorilor-apararii-este-formala/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19