Delegaţia Republicii Moldova la Comisia Unifficată de Control (CUC) a transmis părţilor CUC două adresări, în care face apel la menţinerea ordinii şi excluderea unor provocări din partea structurilor de forţă transnistrene în contextul alegerilor locale generale şi alegerilor parlamentare noi în circumscripţia electorală uninominală nr 48.
Cele două adresări au fost transmise în cadrul unei noi reuniuni a CUC, care a avut loc în or. Bender la 26 septembrie. În cadrul reuniunii, reprezentaţii părţilror în Comisiei (ai Republicii Moldova, Federaţiei Ruse, OSCE şi Ucrainei) , au susţinut propunerea de a dispune verificarea şi analiza în ansamblu a situaţiei create în Zona de Securitate în urma acţiunilor unilaterale abuzive ale părţii transnistrene.
Spre regret, delegaţia transnistreană în continuare refuză să accepte iniţiativa, se spune în comunicatul CUC.
Acumularea în perioada de referinţă a unui număr mare de rapoarte săptămînale cu privire la situaţia în Zona de Securitate neaprobate de către Comisie pe motiv că în acestea nu se regăsesc multiple încălcări constatate (patrule mobile, prezenţa şi acţiunile provocatoare ale pretinselor structuri de securitate) demonstrează elocvent importanţa examinării subiectului.
De asemenea, au fost audiate rezultatele şedinţelor grupurilor de lucru, desfăşurate la data de 24 septembrie. În cazul grupului pe problema posturilor, moderat de către reprezentanţii Misiunii OSCE, s-a stabilit că propunerile de compromis înaintate de către Misiune, în continuare sunt respinse de către partea transnistreană. Astfel, sunt sesizate aspecte de tergiversare a examinării faptului de amplasare abuzivă a postului de grăniceri la Zahorna – Copanca.
În cadrul şedinţei au fost aprobate rapoartele Comandamentului Militar Întrunit pentru perioadele 11-17 septembrie şi 18-24 septembrie, precum şi a fost confirmat în funcţie un nou observator militar din partea Republicii Moldova.