O echipă de doctori americani a anunţat în cursul acestei săptămâni că Hannah Warren, un copil în vârstă de doi ani şi jumătate, a devenit cea mai tânără persoană din istorie care a beneficiat de un transplant de organ conceput de bioingineri. Specialiştii i-au conceput micuţei o nouă trahee realizată dintr-un schelet sintetic acoperit cu propriile ei celule stem.
Operaţia ce a durat 9 ore a fost efectuată pe 9 aprilie la Children’s Hospital of Illinois din Peoria, însă rezultatele au fost făcute publice abia în cursul acestei săptămâni. Doctorii se aşteaptă ca Warren să poată reveni acasă în câteva luni. Micuţa va putea să respire, să mănânce, să bea şi să înghită folosind noua trahee, până acum având nevoie de aparate pentru a putea efectua toate aceste acţiuni.
Pentru că operaţia a fost efectuată cu ajutorul propriilor sale celule, fără a fi folosit vreun organ de la o altă persoană, riscul ca traheea să fie respinsă este aproape de zero. Pe lângă faptul că operaţia a salvat viaţa copilului, această reuşită extraordinară reprezintă un pas important pentru medicina regenerativă, în care propriile celule şi procese naturale ale corpului sunt folosite pentru a vindeca rănile şi chiar pentru a concepe organe noi. „Această terapie pe bază de celule stem are potenţialul de a elimina nevoia de a recurge la donatori de organe”, explică Paolo Macchiarini, un chirurg de la Karolinska Institutet din Suedia, care a călătorit până în Peoria pentru a efectua această operaţie.
Warren s-a născut cu agenezie de trahee (nu i s-a dezvoltat traheea), motiv pentru care nu putea să respire. Părinţii micuţei au studiat toate opţiunile medicale aflate la dispoziţia fiicei lor, însă după ce au concluzionat că terapiile existente nu reprezintă o soluţie pe termen lung, aceştia au apelat la specialişti în medicină regenerativă. Iniţial, aceştia intenţionau să efectueze operaţia în Coreea de Sud sau Suedia, însă au avut probleme de finanţare. În cele din urmă, cazul a fost acceptat de Children’s Hospital of Illinois, un spital catolic, după ce conducerea instituţiei s-a rugat şi a stabilit că operaţia nu încalcă învăţăturile catolice.
Mai mulţi doctori şi companii din jurul lumii au contribuit la această operaţie, printre care Harvard Bioscience, companie care a oferit bioreactorul care a fost folosit pentru a concepe traheea artificială. Copilul a suferit câteva complicaţii după operaţie, dar acum se simte bine şi respiră fără ajutorul unui tub.
Candidata PAS la prezidențiale, Maia Sandu s-a întâlnit cu primarul de Chișinău, Ion Ceban. Într-o…
Ofițerii CNA și procurorii mun. Chișinău desfășoară percheziții în mai multe localități din raioanele Ștefan…
Sfârșit de octombrie, copacii se dezgolesc, iar curțile și grădinile oamenilor se umple cu frunzele…
Componența echipei guvernamentale ar putea fi modificată după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale,…
Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor OSCE/ODIHR a publicat o Declarație cu constatări și concluzii…
Înotătorul Ion Lazarenco Tiron susține că soția sa, Angela Lazarenco, a fost inclusă eronat în…