Guvernul a plasat pe ordinea de zi pentru marți un proiect de lege legat de împuternicirea Serviciului de Informații și Securitate pentru blocarea site-urilor ”pe care apar mesaje extremiste”, informează UNIMEDIA. La scurt timp după, înainte de ședința de marți, Cabinetul de miniștri a retras proiectul de pe ordinea de zi pentru consultări suplimentare.
Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a propus excluderea de pe ordinea de zi a acestui proiect, iar Cabinetul de miniștri a acceptat sugestia acestuia. Efrim a precizat că este necesară definirea unor termeni folosiți în document. Proiectul a fost avizat de toate ministerele în afară de Ministerul Tehnologiilor Informației și Comunicațiilor.
În aceeași dimineață, Sergiu Ostaf, președintele Consiliului Național de Participare (CNP), a declarat, la o conferință de presă, că proiectul de lege nu este clar și că nu se înțelege dacă materialul extremist se poate referi la un comentariu pe un site sau la ceva mai mult. De asemenea, nu este clar dacă autoritățile vor bloca întregul site sau doar conținutul respectiv. Totuși, Ostaf a precizat că CNP susține, în mare parte, proiectul de lege, însă și-ar dori ca acesta să fie supus dezbaterilor înainte de aprobare, pentru a fi clarificate aspectele de mai sus.
Acest proiect reprezintă a treia tentativă a autorităților de a reglementa mediul online, de la începutul lunii octombrie. Anterior, Procuratura Generală a avizat un plan de acțiuni ce permite autorităților blocarea ”site-urilor ilegale”. La câteva zile diferență, Procuratura a propus unproiect de lege care aduce modificări semnificative legislației privind cenzura internetului. Acesta a fost propus pe ordinea de zi a Guvernului de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI), însă, în urma reacțiilor din partea mass-mediei și a societății civile din Moldova, Guvernul a retras de pe ordinea de zi și acel proiect, pentru a organiza consultări cu operatorii de internet și alte părți interesate.
sursa: media-azi.md