Select your Top Menu from wp menus

O nouă acțiune împotriva modificării sistemului electoral

Reprezentanții societății civile s-au adunat în seara de miercuri, 10 mai, în fața Parlamentului pentru a se expune împotriva modificării sistemului electoral. Activiștii le-au vorbit persoanelor adunate despre dezavantajele sistemului electoral uninominal și cel mixt, transmite IPN.

Directorul de programe din cadrul Centrului de Politici și Reforme, Dumitru Alaiba, a declarat că inițiatorii modificării sistemului electoral prezintă avantaje inventate. Mai mult ca atât, aceștia acuză societatea civilă că face politică. Or, potrivit lui, faptul că ești împotriva unei legi, nu înseamnă să faci politică, dar înseamnă să ai atitudine față de acțiunile guvernării.

Dumitru Alaiba a menționat că modificările propuse vor avantaja partidele de la guvernare și chiar dacă votul va fi dat pentru un candidat, acesta cu ușurință poate migra la partidul de guvernare. Potrivit lui, sistemul mixt favorizează candidații cu bani și pe cei care au acces la resursele administrative, or nu asta înseamnă democrație. Activistul a mai spus că acest sistem a fost recunoscut ca un eșec atât în România, cât și în Ucraina și s-a constat că acest sistem nu vine să combată corupția. Dimpotrivă, amplifică acest fenomen, inclusiv în rândul deputaților.

Expertul Sergiu Tofilat a spus că oamenii nu acceptă să fie manipulați și nu mai vor să tolereze actele de corupție. Oamenii își doresc să trăiască într-un stat liber, în care să se poată exprima liber și în care să existe viitor, iar cei plecați să se întoarcă acasă.

Activistul Vitalie Voznoi a declarat că proiectul votat la 5 mai în primă lectură e „o greșeală politică foarte mare”.

Reprezentanții societății civile planifică acțiuni împotriva modificării sistemului electoral în fiecare zi în fața Parlamentului, începând cu ora 17.00. Duminică urmează să fie organizată o acțiune de protest în Piața Marii Adunări Naționale, la 12.00.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/o-noua-actiune-impotriva-modificarii-sistemului-electoral/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19