„Este foarte trist tot ce s-a întâmplat astăzi în Parlament în jurul Curţii Constituţionale. Atât recunoaşterea „caracterului captiv al CCM”, cât şi decizia de revocare a dnei Domnica Manole, sunt acte descalificante pentru nişte politicieni care se respectă pe ei şi care respectă valorile statele de drept”, a scris fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, într-o postare pe Facebook. „Declaraţia privind recunoaşterea „caracterului captiv al CCM”, este o declaraţie politică care reflectă viziunile celor care au votat-o şi trebuie tratată ca atare. Aici nu prea ai ce comenta.
1. Referitor la constituţionalitatea destituirii/revocării a dnei Domnica Manole.
Ar fi fost util pentru parlamentarii care au votat aceasta HP, să fi citit Hotărârea CCM nr. 18 din 02.06.2014, privind controlul constituţionalităţii Legii nr. 109 din 3 mai 2013.
Potrivit acestei hotărâri, orice întrerupere a mandatelor judecătorilor Curţii Constituţionale de către Parlament reprezintă o imixtiune nepermisă în activitatea Curţii Constituţionale. O astfel de intervenţie, reprezintă o încălcare a principiului independenţei CCM si este contrară principiilor inamovibilităţii şi independenţei judecătorilor săi [articolele 134 alin. (2) şi 137 din Constituţie].
Din această hotărâre rezultă implict faptul că orice normă legală ori modificare legislativă, care ar afecta mandatul judecătorilor Curţii Constituţionale se consideră neconstituţională ab initio.
2. Referitor la procedura de revocare a dnei Manole.
O altă hotărâre a CCM, nr. 8 din 20.05.2013, CCM a stabilit expres că votul odată consumat nu poate fi revizuit, mai exact abrogarea actului de numire a judecătorului constituţional nu produce nici un efect juridic. În scopul garantării independenţei persoanei ce exercită o funcţie de demnitate publică, normele constituţionale şi legale impun respectarea exercitării termenului mandatului.
Mai mult ca atât: nici Constituţia şi nici Legea cu privire la CCM nu prevede o procedură de revizuire a votului pentru numirea unui judecător constituţional. O astfel de procedură nici nu poate fi prevăzută. Dacă s-ar admite posibilitatea revenirii, după o perioadă, la voturile exprimate pentru adoptarea unor hotărâri de numire a judecătorilor constituţionali, reieşind din interese politice sau personale de moment, ar fi fost compromisă independenţa CCM, autoritatea legislativă a statului, şi securitatea raporturilor juridice. Astfel, abrogarea actului de numire a dnei Dominica Manole nu poate avea ca efect încetarea mandatului acesteia.
Indiferent de atitudinea faţă de avizul CCM din 15 aprilie 2021, prin care Curtea a constatat circumstanţele ce justifică dizolvarea parlamentului – atacurile asupra judecătorilor constituţionali sunt acţiuni descalificante pentru oamenii politici şi incompatibile cu valorile statului de drept”, a scris Alexandru Tănase.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…