O femeie a experimentat un efect secundar neaşteptat al chirurgiei cosmetice voluntare.
La câteva zile după ce a ieşit din spital, după procedură, ea a început să sufere de o constrângere irezistibilă de a fura, urmată de un sentiment de uşurare după ce face acest lucru. Cu alte cuvinte, ea a dezvoltat toate simptomele unui cleptoman.
Sănătoasă, în vârstă de 40 de ani, femeia s-a decis să facă o intervenţie chirurgicală pentru liposucţie, augmentare mamară (mărirea sânilor), abdominoplastie şi brahioplastie (liftingul braţelor). Medicii au raportat acum că, la un moment dat, în timpul procedurii, fluxul sanguin către creier ar fi fost restricţionat, provocând pagube temporare în regiunea creierului ce era responsabilă de reglarea controlul impulsurilor.
Oficial, operaţia în sine a mers bine, dar de îndată ce femeia s-a trezit, medicii au suspectat că ceva a fost în neregulă, aceasta era letargică, uitucă şi apatică.
Înainte de acest incident, femeia nu a abuzat de substanţe sau de sănătate mintală.
Autorul principal al raportului, Fábio Nascimento, a declarat că cel mai probabil acest comportament al femeii este rezultatul unei tehnici chirurgicale comune numită hipotensiune deliberată, care este folosită pentru a reduce în mod artificial tensiunea arterială a unui pacient, acest lucru se face pentru a reduce hemoragia.
„Având în vedere faptul că creierul are cerinţe mari de energie … noi credem că această hipotensiune arterială deliberată a rezultat fluxul sanguin inadecvat”, a explicat Nascimento.
Regiunea creierului, care a fost afectată la pacientă, este nucleul caudat. Această zonă este implicată în memorie şi învăţare. Acest lucru ar fi putut declanşa comportamentul ciudat care a urmat după ce femeia a ieşit din spital.
”La scurt timp după ce a fost trimisă acasă de la spital, femeia a experimentat recurenţa gândurilor de intruziune şi o constrângere irezistibilă de a fura, cât şi sentimentul de eliberare după ce săvârşea actul. Acestea sunt „simptome tipice ale cleptomaniei”, a explicat Nascimento.
Într-o zi, brazilianca căuta un cadou pentru un prieten de-al fiicei sale, atunci când a avut impulsul irezistibil de a fura ceva, în ciuda faptului că era mai mult decât capabilă să cumpere acest obiect. Consultanţii magazinului au observat fapta, drept rezultat femeia a ajuns la secţia de poliţie.
”După ce medicii au explicat la poliţie starea ei temporară psihică, brazilianca a fost eliberată”, relatează Nascimento.
Din fericire, cleptomania a durat doar câteva săptămâni şi a trecut fără tratament. Aceasta nu este singura intervenţie chirurgicală cunoscută că ar fi declanşat reacţii psihologice adverse, altele decât cele mai comune reacţii adverse sunt problemele de memorie şi dezorientare.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…