Cercetătorii proiectului Hivacat de la spitalul Clínic de boli infecţionase şi SIDA din Barcelona au testat pe pacienţi eficienţa unui vaccin capabil să ţină sub control evoluţia virusului SIDA.
Potrivit presei spaniole, este vorba despre o nouă strategie care, deşi nu asigură vindecarea totală, reprezintă un progres real în căutarea unei soluţii definitive de stopare a bolii care afectează între 25 şi 30 de milioane de persoane din toată lumea.
Cu ocazia unei întâlniri cu jurnaliştii, Josep Maria Gatell şi Felipe García, cercetători în echipa menţionată, au explicat procedeul prin care vaccinul utilizează celulele dendritice ale pacientului, cu virus, dar care a fost anterior dezactivat, în laborator, astfel că se ajunge la frânarea răspândirii infecţiei.
În lipsa acestui acţiuni, celulele contaminate ar conduce virusul la ganglionii limfatici şi ar afecta sistemul imunitar.
Cercetătorii au specificat că vaccinul nu vindecă în totalitate, ci reuşeşte să scadă cu 90% virusul din organismul pacientului, timp de un an.
Cercetătorii au aplicat deja metoda pe 24 de pacienţi contaminaţi cu HIV, dovedindu-i eficienţa, în proporţie de 95%.
Gatell a adăugat şi că vaccinul definitiv va combina mai multe strategii, astfel că terapia prezentată este esenţială, din punct de vedere ştiinţific, sporind şansele ca alte metode, ceva mai complexe, să fie elaborate.
sursa: click.ro
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…