Select your Top Menu from wp menus

O comisie de anchetă creată de parlament va examina situaţia arhivelor KGB din RSSM, sau ce a mai rămas din ele

Parlamentul a instituit o comisie de anchetă care urmează să examineze situaţia arhivelor Comitetului Securităţii de Stat al RSSM.
Crearea acestei comisii ar fi necesară pentru a putea aprecia soarta dosarelor informatorilor agenţilor netitulari ai fostului KGB al RSSM şi a stabili un cadru oportun pentru elaborarea unei ulterioare legi a lustraţiei.
Comisia va elabora un raport cu privire la numărul şi gradul de secretizare a dosarelor fostului KGB al RSSM, aflate în arhivele SIS, MAI şi altor instituţii, precum si numărul dosarelor de acest gen nimicite. Comisia ar urma să fie creată din nouă membri. Cinci dintre aceşti au fost înaintaţi de PL, PLDM şi PD. Alţi patru membri urmează să fie înaintaţi de PCRM.
În august curent, Vitalie Ciobanu relata la Europa Liberă că dosarele Securității în care figurează numele unor inși pasibili de lustrație au dispărut din Republica Moldova. Au fost duse la Tiraspol (nici astăzi nu se știe din ordinul cui), apoi transportate la Moscova. Iar o dată nimerită pe mâini străine, arhiva KGB-ului de la Chișinău (sau o parte din ea) putea fi „periată”, falsificată, „filtrată” în scop politic.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/o-comisie-de-ancheta-creata-de-parlament-va-examina-situatia-arhivelor-kgb-din-rssm-sau-ce-a-mai-ramas-din-ele/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19