Select your Top Menu from wp menus

O campanie împotriva violenței de gen a fost lansată în R. Moldova

O campanie împotriva violenței de gen a fost lansată la Chișinău. Acțiunea cu genericul ”16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, se desfășoară în fiecare an, începând cu Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și finalizând Ziua Drepturilor Omului, 10 decembrie, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, campania are drept scop prevenirea şi combaterea violenței în bază de gen prin creșterea gradului de conștientizare a violenței drept încălcare a drepturilor omului, a consecințelor și costurilor sale, precum și a mecanismelor de combatere la nivel comunitar şi național.

În anul 2020, campania la nivel internațional are următorul slogan „Colorează lumea în oranj” și va debuta cu mai multe evenimente organizate de instituțiile publice, societatea civilă și partenerii de dezvoltare, în format online.

Datele statistice arată că, pandemia COVID-19 și perioadele de carantină instituite au generat în plan global creșterea numărului de cazuri de violență în familie cu circa 30%. Reieșind din noile contexte politice, economice, și sociale, stabilite urmare situației pandemice, organismele internaționale cheamă statele să facă tot posibilul pentru a asigura continuitatea în prestarea de servicii și să ofere sprijin și protecție femeilor cu risc de violență, cu implicarea tuturor actorilor relevanți.

Violența împotriva femeilor și în familie este un fenomen larg răspândit în Republica Moldova. Estimările naționale sugerează că mai mult de 63 la sută dintre femei cu vârsta cuprinsă între 15-65 ani au suferit de cel puțin o formă de violență pe parcursul vieții.  În anul 2019 au fost înregistrate 2597 cazuri de violență în familie, iar în primele 3 luni ale anului 2020: 678 cazuri.