O biserică vizitată de Igor Dodon în campanie a primit, la o săptămână, bani din bugetul local

Două biserici din or. Cupcini, raionul Edineț, unde primarul și președintele Consiliului Raional sunt socialiști, au primit bani din bugetele locale în timpul actualei campanii electorale. MoldovaCurata.md a descoperit că una dintre biserici a fost vizitată de candidatul Igor Dodon cu o săptămâna înainte de a fi luată decizia de finanțare, iar preotul a rostit un discurs, lăudându-l pe candidatul sprijinit de socialiști.

La 10 octombrie curent, candidatul Igor Dodon a postat pe pagina sa de Facebook o informație în care arăta că a mers la două biserici – una din orașul Cupcini, r-l Edineț, și alta din orașul Edineț. „Am vizitat Biserica „Sfântă Treime” din orașul Cupcini, raionul Edineț. Am participat la liturghia cu prilejul sfințirii iconostasului și alături de câteva zeci de credincioși, m-am rugat pentru pace și stabilitate în țara noastră̆, pentru bunăstarea poporului”, a scris candidatul.

Cum a devenit Igor Dodon președinte al Republicii Moldova, merge lucrul ca și cum ai turna multă apă la rădăcina pomului”

După slujba religioasă la care a participat I. Dodon, parohul bisericii „Sfînta Treime” din Cupcini, protoiereul Marcel Curoș i-a mulțumit lui I. Dodon pentru că a ajutat preoți și biserici.

Preotul a menționat că datorită lui I. Dodon, lucrările merg strună la Catedrala „Sfântul Vasile” din Edineț. „Cum a devenit I. Dodon președinte al Republicii Moldova, merge lucrul ca și cum ai turna multă apă la rădăcina pomului. Noi vă mulțumim mult pentru grija care ne-ați purtat-o, chiar și pe vremea ceea a epidemiei”, a concluzionat preotul.

Informații de interes public – ascunse

Întâmplare sau nu, dar exact la o săptămână de la vizita lui Igor Dodon la această biserică, Consiliul local de la Cupcini a decis ca să aloce acestei biserici 30 de mii de lei.

În Decizia din 16 octombrie 2020,  această suma este ascunsă, astfel că locuitorii orașului nu văd câți bani au fost repartizați bisericii în timpul campaniei electorale. Secretara Consiliului local, Ludmila Magu, a precizat că digitizarea sumei a fost o eroare tehnică.

În aceeași zi, Consiliul local din Cupcini a alocat unei alte biserici suma de 150 de mii de lei. Și aici suma, dar și numele bisericii sunt ascunse. Ludmila Magu a precizat că e vorba de a doua biserică din Cupcini, cea cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”.

De menționat că primarul orașului Cupcini, Ivan Ostaficiuc, a fost ales pe listele PSRM la alegerile locale din toamna anului trecut.

Preotul de la Cupcini:  Noi nu ne ocupăm cu politica, dar îl susținem, Doamne ajută!”

Protoiereul Marcel Curoș a declarat pentru portalul MoldovaCurata.md că banii pe care i-a primit biserica sa au fost ceruți Consiliului local înainte de campanie și că nu vede nimic rău în faptul că a rostit un discurs în favoarea unui candidat: „Taman când noi am sfințit iconostasul, la moment a fost domnul președinte și ne-a felicitat cu această zi. După care, normal, am primit felicitări și noi suntem alături de el. Noi nu ne ocupăm cu politica, dar îl susținem, Doamne ajută! Dumnezeu vede pe cine alege.

Altă biserică, alți bani publici

Cea de-a doua biserică din Cupcini care a primit de la Primăria Cupcini 150 de mii de lei, urmează să primească și de la Consiliul Raional o altă sumă. Anume, Consiliul Raional Edineț a propus, tot la 16 octombrie, ca acestei biserici să i se aloce din sursele raionale 100 de mii de lei. Nicolae Melnic, președintele raionului Edineț, membru al PSRM, afirmă că banii alocați nu au legătură cu această campanie electorală. Consilierul raional al Blocului ACUM, Ion Tartan, îl contrazice pe Nicolae Melnic și spune că de fapt banii nu erau planificați pentru biserică, iar propunerea a apărut spontan

„Ascunderea sumelor alocate din deciziile autorităților este o încălcare vădită”

Diana Ranga-Enachi, expertă în domeniul gestionării corecte a banilor publici la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, condamnă ascunderea informațiilor de interes public. Aceasta precizează, de asemenea, că autoritățile publice locale nu au ținut cont de situația de criză din țară și în plină campanie electorală au alocat bani publici pentru biserici.

Stat laic, dar cu implicarea preoților în campaniile electorale

Republica Moldova este un stat laic și nu este acceptată implicarea cultelor religioase în campanii electorale. La scurt timp de la validarea alegerilor prezidențiale din 2016, Curtea Constituțională a constatat șase lacune în legislația electorală și a cerut Parlamentului să le elimine. Astfel, magistrații de la Curte au cerut crearea „unor mecanisme de sancționare prompte şi imediate, inclusiv în ordine penală, pentru orice tentativă de implicare a cultelor religioase în campaniile electorale”.

Pavel Postică, director de program la Asociația Promo-LEX, care monitorizează scrutinele electorale, regretă că aleșii poporului nu au ținut cont de recomandările magistraților. „Curtea Constituțională a propus Parlamentului să soluționeze această problemă și, cu regret, Parlamentul nu a întreprins nimic. Implicarea cultelor religioase în campania electorală este limitată. Unica posibilitate legală este ca un reprezentant al unui cult religios să se înregistreze în calitate de persoană de încredere”, spune Pavel Postică.

La rândul său, Ludmila Muntean, purtătoare de cuvânt a lui I. Dodon în această campanie electorală, a declarat pentru Moldova Curată că vizitele lui I. Dodon la biserici nu fac parte din programul său electoral, dar țin de profilul religios al acestuia. „Spre deosebire de contracandidata Maia Sandu, care a făcut și spoturi electorale în biserică, campania lui I. Dodon a știut să delimiteze religia de politică”, a declarat Ludmila Muntean. În replică, Aurica Rusnac-Jardan, comunicatoarea Partidului Acțiune și Solidaritate, spune că Maia Sandu se trage dintr-o familie de creștini, iar mătușa ei a fost călugăriță și referirea la ea s-a făcut în contextul unui film despre familie.

Investigația integrală poate fi accesată pe portalul MoldovaCurata.md, rubrica „Cunoaște-ți candidatul!” (sub-rubrica „Alegeri prezidențiale”)

Lilia Zaharia

Această investigație este realizată cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago