Select your Top Menu from wp menus

O alegătoare din regiunea transnistreană: „Întâi noiembrie este o posibilitate bună de a reaminti că noi, la fel, existăm…”

În pofida regimului de carantină stabilit de autoritățile de la Tiraspol până la 1 decembrie 2020, cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în stânga Nistrului vor putea ieși din regiune în ziua de 1 noiembrie 2020 pentru a participa la votarea președintelui Republicii Moldova. Cel puțin așa anunță Biroul Politici de Reintegrare din cadrul Guvernului de la Chișinău. Biroul a stabilit, împreună cu Comisia Unificată de Control, și un mecanism de semnalare a eventualelor incidente.

Potrivit Biroului Politici de Reintegrare, în regiunea transnistreană sunt înregistrați 247 609 de alegători. Pentru ei, Comisia Electorală Centrală (CEC)  a decis deschiderea a 42 de secții de votare în localitățile de pe malul drept al Nistrului, din raioanele Anenii Noi, Criuleni, Căușeni, Dubăsari, Ștefan Vodă, dar și câte una în Chișinău și Bălți. Lista completă a secțiilor de votare destinate locuitorilor regiunii poate fi găsită pe site-ul CEC.

Punctele de trecere vor fi deschise la 1 noiembrie pentru alegători

La 23 septembrie 2020, administrația de la Tiraspol a decis să prelungească regimul de interdicții de intrare și ieșire din regiune până la 1 decembrie 2020, pe fundalul creșterii numărului de persoane infectate cu virusul COVID-19. În ziua alegerilor însă interdicția va fi scoasă. ”Negociatorul-șef din partea Republicii Moldova, viceprim-ministra Cristina Lesnic, a remis în adresa negociatorului-șef de la Tiraspol un demers cu privire la eliminarea restricțiilor ce țin de libera circulație. Totodată, delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a solicitat asigurarea liberei circulații a cetățenilor din regiunea transnistreană și din Zona de Securitate, făcând apel către copreședinții Comisiei, reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE pentru a contribui la evitarea restricțiilor și incidentelor, în special pentru alegerile din 1 noiembrie curent. Drept urmare, Tiraspolul a anunțat în media locală că va permite traversarea liniei administrative de către cetățenii care vor să-și exercite dreptul de vot fără a impune obligația de autoizolare timp de 14 zile sau de efectuare a testării din cont propriu contra noului coronavirus. Sperăm că între timp nu vor interveni schimbări”, a comunicat Biroul Politici de Reintegrare, într-un răspuns la solicitarea Asociației Presei Independente.

„Ideal ar fi să avem o secție de votare în orașul Grigoriopol”

Svetlana Jitariuc, profesoară la Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din orașul Grigoriopol, dar care își desfășoară activitatea în sediul Liceului din Doroțcaia, localitate situată pe malul drept al Nistrului, spune că participă la vot de fiecare dată când în Republica Moldova sunt alegeri și le explică elevilor care au trecut de majorat de ce este important să votezi. „Anul trecut am făcut și câteva traininguri pe tema participării la vot. Le vorbesc în permanență elevilor despre astfel de lucruri importante. Ar fi bine să o facă fiecare profesor. Astfel, această atitudine pro-vot ar fi mai puternică între elevi și în societate, în general”, ne-a spus Svetlana Jitariuc.

Irina-Bogdan-poza-centrala

Una dintre fostele ei eleve, Irina Bogdan, în prezent studentă la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Chișinău, va vota pentru prima dată și spune că a așteptat acest moment „de câțiva ani”: „Idealul pe care îl doresc vreodată e să avem o secție de votare în orașul Grigoriopol. Locuitorii regiunii transnistrene sunt cetățenii Republicii Moldova și, indiferent de pe ce mal al Nistrului suntem, ar trebui să avem toate drepturile egale. Dreptul la vot pentru oamenii din regiune este o șansă de a spune ce vor. Poate că acolo nu e așa ușor să ieși la un protest, dar pentru mine votul și acest scrutin electoral simbolic va fi o formă de protest. Nu știu dacă din oficiile frumoase ale funcționarilor de la Chișinău se văd toate problemele pe care le avem noi. Mă deranjează mult că statul nu îmi poate oferi o garanție și protecție legală pe propriul teritoriu. 1 noiembrie este o posibilitate bună de a reaminti că noi, la fel, existăm și vrem ca problemele noastre să fie luate  în serios de către un om care se află în fruntea țării. Tot ce îmi doresc acum este o țară cu drepturi și garanții egale pentru cetățenii de pe ambele maluri”.

La ultimele două scrutine – în 2016 și 2019 la secțiile de vot din Zona de Securitate a fost înregistrată o prezență la vot a cetățenilor din stânga Nistrului mult mai mare decât până atunci, oamenii fiind aduși cu autobuzele. Atunci CEC a anunțat că a cerut Inspectoratului General de Poliție să verifice dacă nu cumva alegătorii au fost corupți pentru a vota un anumit candidat, însă până în prezent instituțiile de drept nu au prezentat probe care ar dovedi acest fapt.

Numerele de telefon disponibile 24/24h la care pot fi semnalate nereguli în Zona de Securitate a Republicii Moldova în ziua scrutinului și în timpul campaniei electorale: 112 (Poliția) 079771466 (Contingentul Forțelor de Menținere a Păcii)

În ultimele zile, unele consilii locale au respins, prin decizii, propunerea CEC de a amenaja secții la care urmează să voteze cetățeni din regiunea transnitreană. Legalitatea acestor decizii este verificată acum de către oficiile teritoriale ale Cancelariei de Stat, iar dacă nu vor fi anulate, CEC va identifica alte spații, a declarat presei președintele CEC, Dorin Cmil.

Pentru a evita eventuale incidente în ziua alegerii și în timpul campaniei electorale, Biroul Politici de Reintegrare anunță că a stabilit un mecanism de semnalare a eventualelor nereguli. „În cazul unui incident sau provocare implicând reprezentanți ai structurilor nerecunoscute din regiunea transnistreană, acesta urmează a fi constatat de către reprezentantul subdiviziunii teritoriale/ locale de asigurare a ordinii publice din localitate (polițistul de sector), care va verifica situația la fața locului. Persoanele pot apela la numărul unic 112. În cazul în care problema nu a fost soluționată la fața locului, urmează a fi informat Contingentul Forțelor de Menținere a Păcii din partea Republicii Moldova la numărul de telefon 079771466, care este disponibil 24 de ore din 24. Ofițerul de serviciu va fixa încălcarea și va cere ieșirea observatorilor militari din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare la fața locului, pentru a o documenta”, a anunțat Biroul Politici de Reintegrare.

Biroul a mai informat, de asemenea, că în asigurarea ordinii publice vor fi implicate doar forțele subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului General al Poliției, dislocate în Zona de Securitate.

Autor: Viorica Zaharia,

Asociația Presei Independente

„Acest articol este editat cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în acest articol aparțin autorului și nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și USAID.”


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/o-alegatoare-din-regiunea-transnistreana-intai-noiembrie-este-o-posibilitate-buna-de-a-reaminti-ca-noi-la-fel-existam/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19