Select your Top Menu from wp menus

Nu se lasă de piaţa din Orhei! Nici de referendum, fie și cu o altă întrebare

Referendumul pe subiectul strămutării pieţei comerciale din  Orhei, pe care  autorităţile publice locale vroiau    să-l organizeze pe 8 octombrie, are deja o altă întrebare şi ar putea fi organizat într-o altă zi. La sfârşitul săptămânii trecute, Consiliul Municipal (CM) Orhei  și-a modificat propria decizie, de acum o lună. De data aceasta, pentru referendum a fost aprobată întrebarea despre necesitatea construcţiei unei pieţe noi, iar evenimentul electoral a fost amânat pentru 28 octombrie. 

Decizia a fost aprobată, după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a atras atenția că prin întrebarea formulată pentru plebiscit s-a admis o deviere de la intenția pe care CM Orhei a anunțat-o inițial – de a construi o piață nouă. CEC mai consideră că problema construcției unei piețe poate fi soluționată și fără referendum, printr-o decizie aprobată de înșiși consilierii municipali, care dispun de suficiente împuterniciri pentru a face acest lucru.   

În cadrul şedinţei extraordinare a CM Orhei, care a avut loc vineri, 22 septembrie, s-a decis schimbarea întrebării referendumului pe care edilii orheieni sperau să-l organizeze la începutul lunii octombrie.  Decizia din săptămâna trecută este deja a treia din seria celor pe care consilierii municipali le-au aprobat într-o perioadă foarte scurtă, cu referire la referendum și  piața comercială  din Orhei.

Prima decizie a fost votată pe 11 august, când se anunţa intenţia de a-i consulta pe cetăţeni în privinţa construcţiei unei pieţe noi. Peste nici două săptămâni, pe 22 august, a fost aprobată a doua decizie, în care însă a fost formulată întrebarea referendumului cu privire la strămutarea  pieţei existente în prezent în centrul orașului. Anume la această deviere a atras atenţia CEC, după care, la sfârșitul săptămânii trecute, a apărut şi cea de-a treia decizie a CM Orhei.

Între timp,  primarul Ilan Șor s-a remarcat printr-o reacție furtunoasă  la scrisoarea CEC, care datează cu mijlocul lunii curente. Pe reţelele de socializare, Șor a adus acuzaţii grave organului electoral, învinuindu-l de birocraţie, ostilitate şi încălcarea legislaţiei . Edilul a amintit că şi în anul trecut CEC a respins solicitarea privind organizarea unui referendum pentru  strămutarea pieţei comerciale din Orhei şi că a exclus-o din cursa electorală pe candidata  la funcţia de preşedinte al ţării – Inna Popenco.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/nu-se-lasa-de-piata-din-orhei-nici-de-referendum-fie-si-cu-alta-intrebare/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19