Nu o sa învingem putinismul dacă putinizam societatea în care traim. Reflecții la aniversarea a 25 de ani de la colapsul URSS

Pe site-ul contributors.ro a fost publicată o traducere a unui articol semnat de Edward Lucas, editorialist la the Economist și senior vice-president al Center for European Policy Analysis, un think-tank cu sedii in Varsovia si Washington, DC.

Acesta spune că este mult mai ușor să te opui “putinismului” în străinătate, decât acasă. Aceasta este lecția pentru țările care au apărut (sau au re-apărut, cum e cazul țărilor baltice) după colapsul Uniunii Sovietice și pentru aliații lor, la a 25-a aniversare a puciului eșuat de la Moscova.
Potrivit autorului îndepărtarea moștenirii politice sovietice este mult mai dificilă. A dispărut conducerea partidului comunist unic, bazată pe dictatura proletariatului și alte dogme marxist-leniniste, dar în locul ei a rămas un cocktail oribil: instituții lipsite de forță, imunitate pentru cei bogați și puternici, servicii de securitate mult prea puternice, corupție și cetățeni descurajați și neputincioși.

Pentru națiunile foste captive, care nu înțeleg amenințarea, există pericolul de a reacționa disproporționat. În fața unei propagande puternice, tentația este să limitezi libertatea presei. În fața acțiunilor subversive, riscul este spionita și erodarea libertăților civice. În fața războiului economic, dirijismul devine tentant: subvenții, cote, taxe selective și tot așa.

Privind retrospectiv la ultimii 25 de ani, ar trebui sa ne amintim că tensiunile constructive reprezintă o necesitate pentru democrație. Noi – jurnaliști, autorități, avocați, politicieni, oameni de afaceri, lideri religioși, reprezentanți ai mediului academic, cetățeni – jucăm după aceleași reguli, dar nu suntem în aceeași echipă. Cu siguranță, deschiderea, onestitatea și diversitatea vor produce erori și confuzii, dar e mai bine așa, decât un sistem în care totul este controlat de la vârf, în numele unității și al patriotismului. Dacă nevoia stringentă de a ne opune Putinsimului ne duce la Putinizarea propriilor noastre țări, liderul rus va fi câștigat, ca și când tancurile sale ar mărșălui prin capitalele noastre.

mai multe pe contributors.ro

RadioOrhei

Recent Posts

SUA critică Israelul pentru modul în care duce războiul din Fâșia Gaza: „O pierdere oribilă de vieți omenești nevinovate”

Secretarul de stat Antony Blinken a formulat duminică unele dintre cele mai dure critici publice…

o zi ago

Va da România rachete Patriot Ucrainei? Ciolacu: „Ministrul Apărării are reţineri mari”

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, are reţineri mari ca România să…

o zi ago

Semnul cheie care indică că o femeie ar putea fi o psihopată

Datorită naturii lor adesea duplicative, poate fi dificil să identifici un psihopat .  Dar un nou studiu…

3 zile ago

Sondaj: 61% din români susțin și 36% nu susțin ca Republica Moldova să devină în următorii ani membră a UE

Un sondaj al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie arată că 61% din cetățenii României…

5 zile ago

Publicitate politică pe site-ul Primăriei Orhei întreținut din bani publici

Blocul ”Victoria – Победа”, afiliat lui Ilan Shor, beneficiază de promovare pe resursele informatice ale…

6 zile ago

Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Reporteri fără frontiere față de anul trecut

Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Reporteri fără frontiere față de anul trecut, și…

2 săptămâni ago