Vineri, 30 august, va avea loc şedinţa Consililui municipal (CM) Orhei. Convocarea consilierilor, cărora le-a rămas foarte puţin din mandatul lor, a fost dispusă în regim extraordinar de către primara interimară, Diana Memeţ. Dispoziţia a fost semnată pe 26 august – în miezul minivacanţei bugetarilor, iar pe pagina web a Primăriei a fost publicată chiar în Ziua Independenţei, pe 27 august. În această zi de sărbătoare, consilierii au fost anunţaţi despre şedinţă de către secretara CM, Ala Buracovschi, iar unii au mers la Primărie pentru a-şi lua mapele cu proiectele deciziilor pe care trebuie să le aprobe.
Printre proiecte, numeric, prevalează cele de ordin funciar, inclusiv – despre vânzarea suprafetelor supranormă aferente caselor de locuit şi declararea unor terenuri proprietate publică din domeniul privat.
Cea mai mare greutate financiară o are, însă, proiectul care vizează asociaţiile obşteşti “Pentru Orhei” şi AIREEI “Prosperarea Moldovei”, apropiate ex-primarului, deputatului şi afaceristului Ilan Shor, care a părăsit ilegal ţara, fiind condamnat de prima instanţă la 7,5 ani de inchsoare în dosarul “furtului miliardului”.
Primăria propune să fie primite în proprietatea municipiului, cu titlu gratuit, bunuri materiale şi lucrări în sumă totală de peste 50 de milioane de lei, din care aproape 98% sau 48,6 milioane de lei revin sus menţionatelor asociaţii. Partea covârşitoare a acestor bunuri şi lucrări figurează în facturi eliberate unor entităţi bugetare, de exemplu, grădiniţelor, încă în anii 2016-2017.
Vezi siZeci de milioane de lei, “actualizaţi” de Primăria Orhei. Banii provin de la donatorii afiliaţi lui Ilan Shor /DOC
Subiectul acceptării bunurilor şi lucrărilor revine a doua oară în faţa consilierilor, fiind completat cu încă câteva poziţii mai “proaspete”, din anul 2019. Prima dată, la şedinţa extraordinară din luna iulie curent, decizia nu a întrunit numărul necesar de voturi. Câţiva consilieri, neafiliaţi majorităţii loiale lui Ilan Shor, au avut dubii în privinţa lucrărilor şi bunurilor, care au o vechime de 2-3 ani, pentru care sunt prezentate doar facturi.
De notat şi faptul că în proiectul propus consilierilor, AIEEI “Prosperarea Moldovei” a fost inclusă cu lucrări de reparaţie a străzilor, care nu sunt nominalizate, dar care, conform facturilor din ianuarie 2017, ar fi costat peste 13,5 milioane de lei. Pe de altă parte, fiind recent solicitată prin cerere de informaţii de interes public, Primăria a refuzat să ofere lista străzilor care au fost reparate în ultimii patru ani şi să indice sursele datorită cărora lucrările au fost efectuate.
SA Energocom analizează noi oportunități și rute de import a gazelor naturale, pentru a diversifica…
Premierul Dorin Recean a anunțat, în deschiderea ședinței de Guvern din 6 noiembrie, că în…
Procuratura municipiului Chișinău anunță că printr-o sentință recent pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, un…
Săptămâna precedentă în Orhei, Rezina, Telenești și Șoldănești s-au intensificat incendiile de gunoiște. Pompierii din…
Datele preliminare ale CEC arată că Maia Sandu a învins în raionul Orhei în turul…
Spre ora 21:00 când s-au închis secțiile de vot, în raionul Orhei potrivit datelor preliminare…